Erotisk fantasy – Alvhilda. Uppvaknandet

alvhilda-uppvaknandetAlvhilda. Uppvaknandet är första delen i en trilogi skriven av Pernilla Lindgren.

Allie är en rak och känslohämmad tjugofemårig amerikanska. Hon har alltid sett sitt intellekt som oklanderligt. För henne är det enbart korkat att tro på något som saknar vetenskapliga belägg, vilket hon inte är sen att förklara för sin omgivning. Men när hon reser till Sverige möter hon ett förflutet som ställer hennes världsbild på ända. Den ende som sitter på svaren är en mystisk man som hemsöker hennes drömmar. Eller håller hon på att tappa förståndet? Vad ska hon tro på – och vem är Alvhilda?

Det här är en udda bok som absolut inte borde tilltala mig. Den känslobefriade Allie som helt plötsligt på flyget till Sverige övermannas av åtrå och lust till karln i sätet bredvid, som nästan exploderar av sexuella lustar till bartendern på hotellet och som springer i panik från ett café när en förbipasserande kille utanför fönstret plötsligt är allt hennes kropp vill ha. Allie som aldrig har känt en enda emotionell känsla i hela sitt liv blir som förbytt när hon och hennes vänner kommer till Sverige. Hon drabbas av åtrå till varenda man hon ser i ögonen ( ibland även till kvinnorna ) och de reagerar i sin tur likadant på henne. Det visar sig så småningom att det inte är sina egna känslor hon känner. Männens sexuella lustar speglas i Allie och genom dem känner hon sig för första gången levande på riktigt. Samtidigt kämpar hennes vänner med den här nya Allie och känslorna de själva har för henne. Särskilt Stephen som för första gången får gensvar på sina känslor, tvingas se hur Allie mer och mer dras till mannen som kallar på henne i drömmarna.

Orden jag precis skrivit skulle normalt ha skrämt bort mig från den här boken, för den låter som något jag verkligen inte skulle gilla. Känslor känslor känslor. Lust, åtrå och erotik i mängder, mixat med gammal folktro och sagoväsen. Inte för att jag har något emot känslor och åtrå, men så här stora mängder av erotik fungerar inte alltid så bra i böcker. I den här fungerar det.

Hade Allie varit bara en liten aning mjukare så hade det troligen blivit platt fall, men författarens förmåga att ge henne nästan psykopatiska drag gör kombinationen oemotståndlig. Jag ser att andra läsare tycker känslobortfallet ger en viss distans och jag kan förvisso hålla med men tycker inte att det gör något. Just den totala likgiltigheten, eller snarare oförmågan att förstå känslor, gör Allies reaktion på sina första möten med känslor så otroligt intressant. Det blir som en studie i en psykopats psyke och vad som händer om allt det ställs på ända. Språket känns också genomtänkt och insiktsfullt med nyanser som ger ett bra driv i läsningen.

Sedan har vi naturligtvis fantasydelen i boken, och även om jag tyckte det var rätt förutsägbart fungerar även det. Sättet som Lindgren har vävt ihop nordisk folktro och erotik med den här djupdykningen i det mänskliga psyket känns spännande och unikt.

Jag gillade alltså den här. Och trots att jag själv är förvånad är jag samtidigt glad eftersom det finns en fortsättning att dyka ner i.

Boken finns hos Adlibris, Bokus och CDON.

Tack till Andra världar förlag för recensionsexemplar.

Andra som bloggat om boken är: I heart fantasy, Och hon gav sig inte samt Vargnatts bokhylla.

Annons

4 reaktioner på ”Erotisk fantasy – Alvhilda. Uppvaknandet

  1. Pingback: Ord om Alvhilda | Perny.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s