Lite om magisk realism och Hundra år av ensamhet av Gabriel García Márques.

9789146226161_200_hundra-ar-av-ensamhet_e-bokJag läste ju nyligen ut romanen Hundra år av ensamhet skriven av Gabriel García Márques. En bok som tog lång tid att plöja igenom och fick tjäna som toaläsning. Ni vet, de där böckerna man av någon anledning bara kan läsa någon sida åt gången. De passar ypperligt på toan, hur bra de än är. Och Hundra år av ensamhet är bra. Den är märklig och irriterande, underbar, fantastisk och genial på så många och konstiga sätt att jag knappt vet vad jag läst.

José Arcadio Buendía och hans hustru Ursula grundar byn Macondo och vi får följa släktens öde under hundra år i en tid av förändring. En förändring påverkad av vidskepelse, vetenskap, grymhet, kärlek och ensamhet. Släkten utökas och typ alla får namn efter sina förfäder och heter därmed antingen José eller Aureliano. Det föds till exempel 17 stycken Aureliano under ett och samma år ( som sagt, jag vet knappt vad jag läst och om vem ) och samtliga är förutbestämda till ett fruktansvärt öde. Vi får möta zigenaren Melquíades som introducerar José för flygande mattor som inte blev den succé man hoppats på i byn ( de var inte så praktiska även om de beredde nöje ) och andra märkligheter. José när en dröm om att bli alkemist och fångad i sin egen galenskap ( eller genialitet, beroende på vem man frågar ) blir det den starka Ursula som styr släkten med järnhand.

Boken är ett hopkok av vidskepelse och realism. Historiska händelser blandas med sagor och skrönor och karaktärerna är ett myller av frosseri, högmod och dekadens blandat med galenskap, måttlighet och själsvånda. Det är de sju dödssynderna i en släkt under hundra år där varje dödssynd testas till den yttersta gränsen.

Det här låter ju helt vansinnigt, jag inser det. Men att få det här färgsprakande myllret berättat med författarens vilda och ostyriga språk och utanpå det strösslat och kryddat med naivitet och humor så blir det ett myller som fungerar. Orden, händelserna och karaktärerna klättrar nästan på varandra i ivern att få berätta historien först.

Den här tillhör samma genre som Isabel Allendes underbara bok Andarnas hus. Magisk realism och även samma trängsel av galenskap och insikt. Allende har dock ett snävare persongalleri och ett varmare språk som tilltalar mig mer. I genren hittar vi även Vindens skugga skriven av Carlos Ruiz Safón. En bok som blivit tokhyllad men jag själv inte helt fastnade för. Tråkigt nog eftersom en bok som handlar om De bortglömda böckernas gravkammare borde ha fått mig att gråta av lycka.

Det lyckas inte den här heller med, just eftersom den ändå är rätt knepig och svår. Men väl värd att kämpa sig igenom.

Boken finns som e-bok hos Adlibris och Bokus.

Annons

2 reaktioner på ”Lite om magisk realism och Hundra år av ensamhet av Gabriel García Márques.

  1. Jag läste den något år efter att han fått nobelpriset och det jag kommer ihåg är att jag led mig igenom första halvan, det var så många karaktärer och alla hette (nästan) likadant. Sedan måste det ha hänt något, för andra halvan minns jag som bra 🙂

    Gilla

    1. Den var skitjobbig och karaktärerna var liksom bara … för många. Med samma namn dessutom. Men ändå tyckte jag jättemycket om den, märkligt ibland hur det blir. 🙂

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s