Det är du, inte jag

det-ar-du-inte-jag

Det är du, inte jag är skriven av Nora Strömman.

Jag blev rejält besviken – det var den snälla versionen. Verkligheten var att jag började storgråta och skrek åt pappa att han var oduglig som förälder för att han inte lyckats ordna en arbetsplats. För alla i världen vet att det inte går att få sommarjobb utan kontakter. Ett par månaders trygg inkomst hade jag tagit för givet, och planerat att använda på en semesterresa med Emma och Andrea. Med en veckopeng på tio euro skulle jag få vänta på den resan tills jag blev kremerad. För att sommarplanerna inte ska gå i stöpet tar Linn värvning som matros på pappas kompis Björns segelbåt. Jobbet är inte drömmen, men lönen är det. Så går turen mot Köpenhamn. Linn lagar mat i kajutan, låter sig motvilligt roas av Björns historier om kvällarna, och försöker stå ut med att han daskar henne på rumpan. Sen går allt överstyr.

Det måste vara svårt att skriva ungdomsböcker. Antingen blir det för mörkt eller för lättsamt och bara trams av det hela. Men ibland träffar någon rätt och då blir det ungefär som i den här boken. Det är mörkt och jävligt jobbigt men samtidigt tramsigt och att bara vara. Ungefär som jag själv minns att det kunde vara.

För saker och ting går ju inte bra, det förstår man ju direkt av baksidestexten. Linn som så gärna vill åka på resan som varit målet hela året kan inte bara strunta i det. Frågan är bara hur långt är hon beredd att gå för att komma dit.

Valen man gör som ungdom borde vara självklara men så är det ju inte. Hur drillad man än blir av sina föräldrar i vett och etikett, rätt och fel och att vara stark så väljer man fel ibland. Boken är obehaglig och situationerna Linn hamnar i är både hemska och ibland bara obekväma. Linn väljer fel, hennes föräldrar väljer fel och kommunikationen brister totalt mellan alla dessa parter mitt i allt det hemska som händer. Och samtidigt fortsätter ju livet. Runt allt det svarta skiner ändå solen, det finns glass, goda drinkar och vänner att lära känna.

Berättelsen känns väldigt realistisk. Den berättar om en sommar som är både trasig och hel där de vuxna brister i sina skyldigheter och om en tonåring som försöker hitta rätt bland allt som skaver och lockar.

Jag tycker om både titel och omslag, däremot undrar jag lite över formatet på boken. Det känns otroligt påkostat med tjocka glansiga sidor och rejält omslag, något jag tvivlar på om det verkligen behövs idag? Jag skulle personligen hellre köpa en bok med mjuka pärmar till ett lite mer fördelaktigt pris, speciellt när det gäller ungdomsböcker ( jag föredrar förvisso alltid mjuka pärmar ). Det känns även modernare och mer ekonomiskt för både köpare och förlag.

Boken finns hos Adlibris och sets.fi

Tack till Schildts & Söderströms för recensionsexemplar.

Annons

En reaktion på ”Det är du, inte jag

  1. Pingback: Omslagsfrågan en gång till. | Bokhuset

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s