Fantastikens ABC – Mina tips

Jag var ju med i en paneldiskussion på biblioteket i samband med Archipelacon, science fiction och fantasykonventet som var i helgen i Mariehamn ( ifall någon nu missat allt mitt hojtande om det ), och presenterade några av mina bästa tips. Här kommer min lista samt lite bilder på hur det såg ut.

Science fiction för de lite yngre läsarna var Leonora och glasplaneten Av Helen Johansson samt Stormvinge av Oskar Källner. Leonora har jag inte hunnit recensera än men det kommer.

leonora-och-glasplaneten stormvinge

För dystopiälskaren rekommenderade jag Tredje principen av Anna Jakobsson Lund, även om vi såklart nämnde Hungerspelen, Divergent och Legendserien lite kort också.

tredje-principen NYTT

Inom kategorin smitta/katastrof/zombie var huvudtipset Lars Wilderängs Stjärnklart. Ett måste för nästan alla svenska hem faktiskt, så som jag ser det.

stjarnklart

Det finns olika kategorier även inom scifi och vi fördjupade oss inte i det heller även om mitt ena tips, Ensam på Mars av Andy Weir, kan räknas som hård science fiction. Det här var den enda ickesvenska av mina rekommendationer ( jag ville huvudsakligen köra svenskt ) men den ligger fortfarande på topplistan av årets böcker för mig, så den var ett måste.

ensam-pa-mars

Man måste ju också ha med kategorin urban fantasy/nutidsfantasy när man pratar om sådana här böcker. Inte en av mina favoritgenrer faktiskt, men jag ville ändå lyfta Engelsforstrilogin lite extra. Den har typ allt.

engelsfors

Som avslutning hade vi även med antologier och där var ju Oskar Källners Munins skärvor ett självklart val. Den rekommenderade jag även för de som kanske vill läsa, men tycker läsning är lite jobbigt av olika anledningar. Att läsa korta noveller kan fungera så slipper man känna pressen att slutföra en hel bok, vilket riskerar att den blir liggande orörd. Noveller kan man läsa en i taget när man vill och i Källners fall ändå kunna njuta av att faktiskt få hela berättelsen. Alla noveller är liksom hela paketet, var för sig.

9789197942881_200_munins-skarvor_haftad

Vi var som sagt fyra och alla hade vi våra egna huvudtips. Här kommer listan på hur det såg ut och vad som visades på storbildsskärm. Alla böcker på listan fördjupade vi oss inte i ( vi hade 45 minuter ) men vi kände ändå att de skulle vara där, och böckerna ovan var alltså de jag valde att lyfta. Rubrikerna i listan togs bort eftersom vissa av böckerna flyter mellan olika genrer och var svåra att kategorisera.

Här hittar ni hela listan.

Och såhär såg det ut.

11140281_10153014794170875_8690860794443921444_n

995061_10153014786510875_1538692560576210432_n

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s