Fortsättning på härlig dystopi – Sammansvärjningen av Ursula Poznanski

sammansvarjningen

Sammansvärjningen är andra delen i en trilogi av Ursula Poznanski.

Ria och hennes vänner har växt upp i sfärernas trygghet som skyddar mot den ogästvänliga naturen utanför. Nu lever de ett liv i hemlighet i världen utanför sfärerna, i staden under staden. Varken klanerna eller sfärbefolkningen får veta var de är, de hotas från olika sidor. Endast några få är invigda. Ria och hennes vänner vill försöka komma fram till varför de hotas till livet, och Ria hittar ett spår i det gamla biblioteket. Men det går för långsamt framåt. Sandor, klanfurstens andreman, och Ria inleder en försiktig relation, men när klanfursten dör i skadorna av ett fiendeangrepp och Sandor blir klanfurste vill han plötsligt och oförklarligt inte veta av Ria längre. Nu känns det ännu viktigare att hitta svaret på frågorna kring hotet.

Ria och hennes vänner tillhörde eliten i sin sfär. De bästa studenterna med lysande framtidsutsikter, tills den dag då Ria hörde ett samtal där hon och andra studenter nämndes i samband med en komplott mot sfärerna. Som följd av dessa misstankar skedde ett mordförsök på Ria och hennes vänner och de tvingades fly sfärerna. Nu lever de gömda hos klanen Törnesnåren, i Staden under staden. Aureljo planerar att infiltrera en sfär för att försöka ta reda på sanningen, medan Ria vill stanna kvar hos Sandor. Samtidigt försöker Ria hitta Jordans krönika, en bok som sägs innehålla svaret på varför de är jagade. Det hon hittar väcker fler frågor än svar och när Ria förstår att även Törnesnåren har hemligheter blir sanningen viktigare än någonsin.

Jag är så glad att jag läste om första delen Sveket innan jag tog mig an den här. Båda böckerna är riktigt bra och man behöver bakgrunden från den första delen för att förstå all information i denna helt och hållet. Gåtan kring varför de är jagade löper som en röd tråd hela vägen och det är otroligt spännande. Jakten på Jordans krönika ger en ledtråd i taget och spänningen i att försöka pussla ihop de små ledtrådar vi får ger ett härligt driv till berättelsen. Handlingen är smart, intrigen spännande och världsbygget känns genomgående väldigt genomtänkt. Vi får science fiction i form av sfärerna och tekniken som finns där, samtidigt som utevärlden ger en apokalyptisk känsla och Staden under staden står för historia. Dåtid, nutid och framtid. Vi får allt i ett i ett koncept som fungerar ovanligt bra och som påminner om Anna Jakobsson Lunds dystopi Tredje principen.

Jag känner faktiskt att jag kanske gillar den här snäppet mer än Enklav. Det enda som stör lite är att karaktärerna fortfarande känns ganska blanka. Ria öppnar sig förvisso sakta men säkert, men jag vet fortfarande inte vem hon är. Jag vet hur hon tänker och varför hon agerar som hon gör, men jag vet inte vad hon känner. Vem hon är innerst inne. Jag känner bara Ria från sfärerna, hon som har lärt sig tänka elitistiskt och analyserande. Samtidigt märker jag ändå att hon utvecklas så förhoppningsvis får vi träffa den riktiga Ria i nästa bok.

Det finns även ett underbart Ayla-moment ( ni som älskat Grottbjörnens folk vet ) i boken som tog andan ur mig. Ett tillfälle där Ria på stapplande teckenspråk försöker kommunicera med en klanmedlem, och precis som när Ayla och Jondalar möts är stunden så rörande i sin tafatta ärlighet.

Det här är riktigt bra. Svaret vi får gällande komplotten är så smart att jag dels inte lyckades lista ut det själv, och sedan tog det ett tag innan jag förstod den fulla innebörden av det. Innan jag faktiskt fattade tvisten i det hela. Så otroligt komplext och intelligent i sin enkelhet. Ursula Poznanskis serie har blivit en favorit hos mig, och jag ser väldigt mycket fram emot att se författaren knyta ihop det här.

Boken finns hos Adlibris, Bokus och CDON.

Tack till Opal för recensionsexemplar.

Annons

2 reaktioner på ”Fortsättning på härlig dystopi – Sammansvärjningen av Ursula Poznanski

    1. Ja, min första reaktion var ju rätt ljummen så jag vet inte riktigt varför jag ändrade mig från ok, till jättebra. Kanske var det mitt i dystopimaraton första gången, eller så har jag mer att jämföra med nu. Kanske kom första delen ut för nära Champion och då har ju den stackars boken inte en chans liksom.:-) Men nu gillar jag den skarpt, speciellt när man har fortsättningen direkt och faktiskt får svar på många frågor och mer info som jag ju saknade i del 1 litegrann.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s