#TBT – Ingen dans på rosor av Hannah Green

Torsdag betyder Throwback thursday hos Oarya och eftersom jag redan skrivit om psykisk ohälsa den här veckan så fortsätter jag i samma tema.

Ingen dans på rosor läste jag första gången i skolan och som jag älskade den boken. Som en fantasy fast med horribel tvist. Och naturligtvis det faktum att det inte var fantasy, utan snarare en självbiografi. Författaren som egentligen heter Joanne Greenberg satt själv på institution som barn, diagnoserad som schizofren. Ingen dans på rosor är hennes berättelse om riket hon skapade i huvudet. Platsen dit hon flydde för att vara trygg, men som så småningom blev alltmer hotfull.

Bokens huvudperson heter Deborah och läkaren som tar sig an henne kallas Dr Fried. Deborah tillbringar största delen i landet Yr där man talar yri. Det kan inte ens kallas för fantasivärld, eftersom världen är verklig i allra högsta grad för Deborah. Dr Fried vinner så småningom Deborahs förtroende och tillsammans påbörjar de arbetet med att bryta Yrs grepp om Deborah. Det känns som en ärlig berättelse om åren och behandlingen på institutionen. Hur Deborah hamnar på storm-avdelningen, den för de svåraste fallen. En vardag bestående av våld och förvirring för de intagna, men även vänskap och tillförsikt inför framtiden.

Ingen dans på rosor alls

Deborah Blau är sexton år när hon tas in på psykiatriskt sjukhus med diagnosen Schizofreni. Under åren som har gått har hon byggt upp en egen värld fjärran från den tillvaro hon inte uthärdar och de krav hon inte orkar uppfylla.

Den världen är Yr, dess språk är yri, den befolkas av goda och onda makter som kan ge henne lycka – eller plåga henne så att hon drivs att förstöra sin egen kropp för att få lindring. Det självmordsförsök som fört Deborah till sjukhuset uppfattas som ett rop på hjälp av den psykoterapeut (Frieda Fromm- Reichman), som tar hand om fallet. Hon vet att det finns en väg ut ur sjukdomen och börjar kartlägga Deborahs värld.

Boken finns fortfarande att köpa och Bokus har den i annan upplaga. Den ovan valde jag eftersom det är så min egen slitna variant ser ut.

9789187852367_200_ingen-dans-pa-rosor

 

Annons

2 reaktioner på ”#TBT – Ingen dans på rosor av Hannah Green

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s