Berövad

berovad

Berövad är skriven av Liz Coley.

Angie är tretton när hon försvinner från ett scoutläger. I nästa ögonblick står hon framför dörren till sitt hem, hon har varit borta i tre år. Hon minns ingenting men de fula, röda ärren som slingrar sig kring hennes handleder och anklar vittnar om händelserna. En skrämmande och samtidigt fascinerande psykologisk thriller för unga vuxna om konsekvenserna av övergrepp. Men också om att våga acceptera den man är, eller snarare: delarna av vilka man består.

Jag behövde en liten paus från mina recensionsexemplar i helgen, en paus från fantasy och dystopier och egentligen var jag ute efter något lättsmält. Något som man kan skumma igenom medan man slötittar på teven. Jag fastnade för den här och den var inte lättsmält. Den gick definitivt inte att skumma igenom och den lämnade mig inte oberörd.

Kämpa inte emot, sötnos”, viskade han med fuktiga läppar mot ditt öra och sin kropp tryckt mot din.

Kämpa emot? Du var mjuk i kroppen, svag. Benen vek sig nästan under dig. Du kunde inte ta ett steg. Inte springa, inte fly. Hur skulle du kunna kämpa emot? Det knöt sig magen och brusade i öronen, en orkan inne i huvudet.

Genom dånet hörde du en liten flickas gälla röst ropa: ”Fort. Göm dig!”

Jag öppnade den rostiga grinden så du kunde smita in.

Skärande smärta mellan tinningarna. Du stod blickstilla, stelfrusen i hans grepp. Vi drog, ryckte i dig tills någonting lossnade. Ett kort ögonblick krympte du ihop till en liten hård ljuspunkt, kände hur du skars bort från din kropp.

Du gömde dig. Vi höll dig gömd tills du var trygg igen.

Det dröjde väldigt, väldigt länge.

Angie blir bortrövad och ärren på hennes kropp vittnar om fångenskap och fruktansvärda övergrepp. Själv kommer hon inte ihåg någonting när hon kommer tillbaka. När sanningen så småningom uppenbarar sig, bit för bit, visar det sig att Angie i sin desparata kamp att överleva har delat sig själv. Rivit sönder sig själv i slamsor och sen lappat och lagat tills bara skalet av henne själv återstår. Hon har utvecklat multipla personligheter. Andra flickor har tagit hennes plats och låtit Angie själv gömma sig. Nu finns Angie medan minnet av vad som hände finns hos de andra. Hos Flickscouten, Lilla hustrun och Skvallerbyttan. Några av de flickor som fortfarande finns i Angie och gör allt för att skydda henne och hemligheterna som inte får komma fram.

Det här är en riktigt fin bok. Sorglig, hemsk och fruktansvärd, men samtidigt väldigt vacker och kärleksfull. Vi som har läst Världens viktigaste kyss känner igen greppet med de svävande berättarrösterna. Flickorna som vill få fram sin historia vid sidan om Angies egen som är i jag-form. Berättelsen grundar sig på sanna händelser, även om just denna inte är autentisk. Författaren förklarar också för oss i efterordet lite mer om multipla personligheter och hur den faktiska vården ser ut. Mycket intressant. Vissa delar känns orealistiska och det är hur Angie förväntas återgå till det normala direkt när hon kommit hem. Att efter bara någon dag återgå till skola, kompisar och vardag, och tro att det inte blir några bieffekter av det hon varit med om liksom. Samtidigt ger hela den delen med Angies mentala anpassning till sin fysiska ålder en extra dimension till berättelsen som känns nödvändig. Allt handlar inte om den stackars våldtagna Angie, utan även om tonårstjejen Angie.

Jag som redan för många år sedan gått igenom hela Torey hayden tiden med sanna berättelser om hemska människoöden ( Pojken som kallades Det känner ju alla till ), barn som far illa och andra dåligt skrivna hemskheter tills eländet stod mig upp i halsen, gillade ändå det här. Det här är ingen sådan bok. Berövad är välskriven och den har ett syfte utan att gotta sig i misären. Dessutom behandlar den ett ämne som är både intressant och relativt okänt för flertalet gissar jag. Den är väl värd att läsas.

Boken finns hos Adlibris, Bokus och CDON.

Andra som bloggat om den här är:

Zellys Bokbloggar

Kattugglan

Carolina Läser

Annons

2 reaktioner på ”Berövad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s