Kulturkollos tisdagsutmaning ( ja, jag vet att det är lördag ).

Jag är lite sent ute, men här är det inte så petigt med vilken veckodag det är. En tisdagsutmaning på en lördag känns helt rätt tycker jag. Kulturkollo har ungdomsvecka och det känns ju märkligt om jag skulle missa det helt, med tanke på att jag mest skriver om ungdoms- och crossoverlitteratur. Så här kommer Kulturkollos frågor och som vanligt kan jag inte begränsa mig till bara en bok. Mina svar är också helt utan hänsyn till deras egen lista.

1. Igår presenterade vi en lista på 100 bra böcker för unga. Vilken bok skulle hamna överst på din lista? Varför?

Här blir ju svaret lätt, nämligen Jag ger dig solen av Jandy Nelson. För att jag älskar den. För att den är fantastisk, sorglig, vacker och typ, allt. Även Hungerspelen hamnar på listan, eftersom det är tack vare den jag upptäckte en helt ny värld i YA-böckerna.

2. Vilken bok skriven för unga tycker du alla vuxna ska läsa? Varför?

Världens viktigaste kyss av David Levithan. För att den är viktig och för att den sorgligt nog behövs. Även boken Hanas resväska kvalar in här. Den borde alla läsa, alla.

Sedan tycker jag faktiskt överlag att vuxna bör läsa mer ungdomslitteratur, eller åtminstone crossover. I alla fall om man har egna barn, för att få en djupare känsla för deras värld och förebilderna de växer upp med idag. Som Katniss och Tris till exempel. Engelsforstrilogin är ju också ett måste.

varldens-viktigaste-kyss

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Vilken bok skriven för vuxna tycker du passar riktigt bra för ungdomar? Varför?

Liftarens guide till galaxen. Den har inget med ålder att göra. Man måste bara vara lite extra skruvad för att uppskatta den.

9789186587215_large_liftarens-guide-till-galaxen_pocket

 

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s