#TBT – Anne Rice och Vampyrkrönikan

En vampyrs bekännelse

Throwback thursday idag hos Oarya vilket är ett steg närmare helg ( jag lever för helgerna just nu, gräsklippning, rosé och bra böcker ). Jag tänkte egentligen skriva om en stor favoritserie ( tv ) men jag hittade inte youtubeklippet jag tänkt mig, så jag fick tänka om lite. Vampyrkrönikan således.

Jag vet inte hur allmänt känd Anne Rice är idag bland de yngre. Själv har jag helt missat att hon faktiskt fortfarande skriver på Vampyrkrönikan. Av någon anledning hade jag fått för mig att den avslutades för flera år sedan. Naturligtvis ska jag rätta till mitt misstag och ta upp den läsningen igen för Anne Rice är väldigt bra. Oftast. Vissa reservationer måste jag lägga in eftersom alla böcker såklart inte är lika bra. Så blir det ju ofta tyvärr när en serie matas på en längre tid. Men överlag är det bra, riktigt bra.

Min favorit är dels En vampyrs bekännelse eftersom den är introduktionen till hela vampyrsläktet. Där vi får lära känna odågan Lestat. Det kan låta harmlöst, men en trotsig och innerst inne ganska trasig vampyr med superkrafter är förvisso en odåga, dock en farlig sådan. Samtidigt är han oemotståndlig. Så mycket karaktär och så intressanta förvecklingar som hans trots och upptåg skapar, går liksom inte att motstå. Det blir någon sorts hatkärlek. Säger jag som inte läst de sista böckerna, så viss reservation för det också.

Utöver Lestat finns det en kärna av karaktärer som följer med i hela serien, och vi möter också nya i varje bok. Just karaktärerna anser jag vara Rices starka sida. De framstår tidigt väldigt tydligt och det känns som att återse goda vänner ( eller fiender ) varje gång man påbörjar en ny bok. Som att komma hem även om intrigerna skiftar.

Min absoluta favorit i serien är De fördömdas drottning. Älska boken, se inte filmen. Jag funderar på att läsa om hela serien, och även om det ser hopplöst ut att hitta böckerna för egen ägo så kan man alltid lita på biblioteket.

De fördömdas drottningMan får följa vampyren Lestat de Lioncourt när han vaknar upp efter en lång sömn och bestämmer sig för att bli rockstjärna. Med sin musik väcker Lestat andra vampyrer, inklusive alla vampyrers moder; Akasha. Akasha vill härska över världen med Lestat som sin följeslagare, men de vampyrer som inser faran med detta ger sig inte utan en kamp.

 

 

 

 

 

 

Vampyrkrönikan alltså, läs den!

Annons

En reaktion på ”#TBT – Anne Rice och Vampyrkrönikan

  1. Jag älskar Anne Rice! Eftersom det, som du skriver, är omöjligt att köpa denna underbara serien på svenska, så kommer jag att köpa den från England. Det är absolut en bokserie jag vill ha i min ägo. Jag håller med dig angående filmen De Fördömdas Drottning. Den var en stor besvikelse, framför allt för att Lestat inte längre spelades av Tom Cruise (som alltid kommer att vara Lestat för mig). Jag kan även tipsa dig om hennes bok The Mummy som jag läste på svenska för typ 20 år sedan. Helt underbar! Den finns att få tag i på svenska och heter då Mumien.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s