En omvärdering av dystopin Sveket

Jag har ju redan skrivit en recension av den här boken där mitt betyg blev sådär. Varken eller liksom. Så fick jag hem del två i brevlådan och insåg att jag faktiskt inte kommer ihåg mycket från Sveket. Dessutom kom jag ihåg den som så mycket bättre än jag skrivit i min recension, så det blev en omläsning i helgen. Och ja, den är faktiskt så mycket bättre än jag tyckte då. Härligt världsbygge med sfärer där de civiliserade bor och primsen som bor utanför i vildmarken. De som mördar sina barn och äter människokött, sägs det. Men naturligtvis visar sig sanningen vara något helt annat när Ria och hennes vänner råkar ut för en konspiration där de stämplas som förrädare och tvingas fly från sfären.

Intrigen är bra och genomtänkt och spänningen är hög igenom hela boken, så jag fattar inte riktigt mitt ljumma mottagande av den i oktober. Visserligen är Ria fortfarande en väldigt blank karaktär ( Aureljo och Sandor också förvisso, men de är ju bifigurer ). Hon är analyserande, kalkylerande och beräknande. Varje min, varje ord och varje rörelse analyseras. Allt med kylig inställning utan utrymme för några känslor. Vad Ria verkligen känner har jag ingen aning om. Hur hon mår, vad hon känner eller vad hon innerst inne tänker är helt tomt. Jag gissar att det är meningen och att vi kommer få se hennes inre utveckling i nästa bok Sammansvärjningen som jag precis börjat med.

Det jag vill komma fram till med allt det här är att Sveket faktiskt är riktigt bra. Den är precis så bra som mitt minne ville få den till. Nu funderar jag på boken Uppstigandet som jag inte heller uppskattade så jättemycket. Den lästes ju i samma veva som Sveket och kanske har jag missat ett litet guldkorn där också?

sveket

 

Annons

4 reaktioner på ”En omvärdering av dystopin Sveket

  1. Vilket tydligen är min nya tideräkning. Om n ån undrar så är skalan: sekunder – minuter – timmar – halv bok – hel bok – dag – YA-trilogi – vVecka – Sagan om drakens återkomst – år…

    Gilla

  2. Pingback: Fortsättning på härlig dystopi – Sammansvärjningen av Urzula Poznanski | Bokhuset

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s