#TBT – Inte som andra döttrar av Deborah Spungen

9789172632776_200_inte-som-andra-dottrar_kartonnage

När jag var tonåring fick jag den här i present av min mamma och det blev en älskad bok. Inte för att det är en vacker saga, tvärtom. Det är en trasig människa som skildras och så långt ifrån mig själv man kan komma. Men den var viktig och den är det fortfarande.

Boken är skriven av Nancy Spungens mamma Deborah. Den berättar om Nancy som när hon var fem år hotade att döda barnvakten och som elvaåring jagade sin mamma med en hammare. Samma år försökte hon begå självmord för första gången och hon dog redan som tjugoåring av ett knivhugg i magen. Hennes pojkvän Sid Vicious som var basist i Sex Pistols blev anklagad för mordet men inte dömd. Han dog själv av en överdos bara några månader senare.

Deborah skildrar sin dotter med kärlek, men ger ändå vad som känns som en ärlig berättelse om en familj i djup kris och ett barn som inte är som andra. Diagnosen på Nancy då var förmodad schizofreni, men många menar att hon idag troligen hade fått även diagnosen bipolär. En sjukdom som tyvärr är alldeles för vanlig och som inte alla överlever.

Jag tror att boken är precis lika viktig idag som för tjugo år sedan, så jag rekommenderar den fortfarande. Läs den.

Och som vanligt är det tack vare Oaryas Throwback thursday som nostalgin flödar.

Annons

3 reaktioner på ”#TBT – Inte som andra döttrar av Deborah Spungen

  1. Åh, det här var en av mina favoritböcker när jag var typ 12. Läste om den förra året och den håller ju faktiskt fortfarande! Har också bloggat om den här ett par gånger 🙂

    Gilla

  2. Jag förväxlar alltid den här med den där ”Inte utan min dotter” och så blir jag helt förvirrad över vilken som är vilken och blandar friskt ihop historierna.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s