En smakbit av Mistborn – Sista riket

Jag är inte hemma men som tur är kan man tidsinställa inlägg. Idag har Flukten fra virkeligheten som vanligt söndagens smakbit, och ni ska få ett smakprov på något av det bästa jag läst på länge. Äntligen har Brandon Sandersons Mistborn översatts till svenska, åtminstone första delen och här kommer en liten smakbit för er som är nyfikna på den här annorlunda fantasyn.

mistborn-sista-riket

”Första lektionen”, sa Kelsier och släntrade iväg längs gatan med Vin i släptåg bredvid sig, ”handlar inte om allomanti utan om attityd.” Han slog ut med handen framför sig. ”Det här, Vin. Det här är vårt. Natten, dimmorna – de tillhör oss. Skaa undviker dimmorna som om de vore döden. Tjuvar och soldater går ut på natten, men de fruktar dem ändå. Ädlingar låtsas vara nonchalanta, men dimman gör dem illa till mods.”

Han vred på huvudet och betraktade henne. ”Dimmorna är din vän, Vin. De gömmer dig, de skyddar dig … och de ger dig kraft. Ministeriets dogmer, som man sällan delar med sig av till skaa, hävdar att de dimfödda är ättlingar till de enda män som förblev lojala mot Överstehärskaren under tiden före Uppstigningen. I andra legender viskas det att vi är något bortom till och med Överstehärskarens makt, något som föddes den dagen när dimmorna först bredde ut sig över landet.”

 

en smakbit på riktigt

 

 

Annons

11 reaktioner på ”En smakbit av Mistborn – Sista riket

  1. Åh, jag vill läsa hans böcker! Har bara lyssnat på Elantris som ljudbok, och även om storyn var bra förstördes det lite av att jag fick för mig att huvudreligionen hette ”karate” pga uttalet …

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s