Var lugn, allt är i sin ordning av Terese Marvelin

var-lugn-allt-ar-i-sin-ordning

Var lugn, allt är i sin ordning är skriven av Terese Marvelin.

Rebecka lever ett riktigt singelliv.
Hennes livsbekymmer sträcker sig som regel inte längre än hur hon ska undvika sin kollega Ernst som inte kan sluta flirta med henne och hur hon ska få Robin, sin bästa kompis, att inse att han borde sluta ligga runt.
En dag ser hon en man på tunnelbanan som hon inte lyckas läsa och sätta fingret på, trots sin förmåga att alltid kunna fantisera fram en främlings livshistoria. När de senare möts av en slump förstår hon snabbt att det är något mycket speciellt med den mannen och att hon måste ta reda på om hon för första gången i sitt liv träffat Honom, han som är ämnat att vända upp och ner på hennes liv.

När jag började läsa den här och fick följa Rebecka och Robin så antog jag att den skulle följa den vanliga mallen. Pojke och flicka är kompisar, båda träffar någon men inser sedan att de egentligen är kära i varandra, men icke. Så lätt har inte författaren gjort det för oss, faktiskt är boken väldigt oförutsägbar och det gillar jag. Jag håller kanske inte med om Rebeckas val. Situationen hon hamnar i hade jag förmodligen hanterat helt annorlunda, men det spelar egentligen inte så stor roll. Vi gör alla olika val och författaren skildrar dilemmat på ett empatiskt sätt, så jag ändå kan läsa vidare utan att bli för arg på Rebecka.

Rebecka som huvudkaraktär är ärlig och känns ganska naiv ibland. Hon spelar inga spel, utan det hon tycker och tänker säger hon, något som känns charmigt och tilltalande. Jag gillar också hennes sätt att analysera omgivningen och andra människor, det säger mycket om Rebecka som person utan att vara för berättande och vi lär även känna Robin och Honom på samma sätt.

Det enda som stör mig rätt rejält är författarens användande av ordet dom istället för de och dem. Det sker dessutom inkonsekvent, så ibland slinker det in ett de för att i samma mening fortsätta med dom. Jag vet att många anser ordet dom vara acceptabelt idag, men jag gillar det inte. I huvudet låter alla variationer likadant, men visuellt stör det läsupplevelsen eftersom det i vissa meningar blir väldigt upprepande. Det ser inte nyanserat ut. Det här är dock en smaksak och inget egentligt fel, men det störde mig tillräckligt för att skava lite igenom hela läsupplevelsen.

Som helhet är dock Var lugn, allt är i sin ordning en trevlig och faktiskt ganska sorglig berättelse med ett totalt oförutsägbart slut.

Boken finns hos Adlibris och Bokus.

Tack till författaren för recensionsexemplar.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s