Angående fantasy och könsroller – Författaren replikerar.

Jag och Marcus Olausson kände inte varandra när jag blev tillfrågad att läsa hans första bok De rotlösa. Jag kan inte påstå att vi känner varandra särskilt bra nu heller, men vi finns på samma forum på facebook och har även haft lite kontakt gällande hans eventuella besök till science fiction & fantasykonventet Archipelacon på Åland i sommar. Så när Marcus frågade om han fick kommentera inlägget jag gjorde igår angående könsrollerna i hans böcker, var svaret självklart ja.

I vanliga fall brukar inte författare ge respons på recensioner, vilket det här ju heller inte är. Det är istället ett välkommet inslag i diskussionen och naturligtvis riktigt kul att höra hur författaren själv tänker kring det hela. Här kommer Marcus kommentar i sin helhet:

Jag började skriva på första boken i början på tjugohundratalet. Då var jag ung och hade några kraschade förhållande bakom mig (rejäla krascher dessutom), vilket garanterat påverkade min syn på kvinnor och kärlek negativt. Och det lyser nog igenom i texten. Samtidigt som Elderim utvecklas i böckerna har även jag förhoppningsvis utvecklats som både människa, man och författare under tiden jag skrivit på serien de senaste femton tjugo åren. Min ursprungstanke var egentligen att skriva en motsvarighet till ”Sagan om ringen” fast med mer realistiska karaktärer, modernare språk och andliga inslag. Mycket av fokus har legat på att ge det en känsla av historieroman och äkthet. Det är nog där stereotyperna har smugit sig in som en slags historisk trovärdighetsfälla.

Som man tror jag dessvärre inte man så ofta reflekterar direkt över det här med könsroller förrän någon påpekar det. Samhället är ju anpassat efter oss och funkar därefter. Vilket för vår del är ganska okej tills man börjar skrapa på ytan och inser hur unket och förlegat det är. Mycket av det jag läst under min uppväxt har varit skrivet av män och med män i huvudrollerna så hjärnan kanske har en grundprogrammering att det ska vara så. Att du tar upp det här med stereotyper får mig att ifrågasätta vad jag skriver och det tycker jag är bra. Jag har aldrig sett mig som en feminist men du har helt rätt i dina påståenden. I fantastiken kan vi skriva vad vi vill så varför gör vi inte det? Kanske jag ska börja kalla mig feminist och faktiskt aktivt göra något åt saken? Vill jag verkligen skriva något annorlunda? Vill jag förbättra världen? Så klart jag vill, annars skulle jag skriva deckare om en försupen kommissarie.

Nu lovar jag inte att ändra något, råmanus till hela bokserien är klart men absolut inte hugget i sten, men din kritik har nått fram och kommer i alla fall få mig att tänka ännu mer på hur jag gestaltar mina kvinnliga karaktärer och vad jag utsätter dem för.

Mvh

/Marcus

Härligt med personligt engagemang och en ödmjuk hållning, vilket bara styrker min uppfattning att kommande böcker utlovar fortsatt härlig fantasy. Tack Marcus!

de-rotlosa-serahema-sapatorium-11

Här hittar du mina recensioner om De rotlösa och om Bäraren.

 

Annons

8 reaktioner på ”Angående fantasy och könsroller – Författaren replikerar.

  1. Skitbra ju! Älskar för övrigt ”Vill jag verkligen skriva något annorlunda? Vill jag förbättra världen? Så klart jag vill, annars skulle jag skriva deckare om en försupen kommissarie.”. Briljant!

    Gillad av 1 person

    1. Visst är det kul! Är ju sådant här som gör läsandet ännu roligare, att åsikter kan framföras och bli hörda. Och ett väldigt bra och roligt svar håller jag med om. 🙂

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s