Det här med könsroller och fantasy.

Hela min bloggrutin är sabbad av att vara hemma med sjuka barn. Egentligen borde det här med att vara hemma hela dagarna vara jättebra för bloggen. Jag har all tid i världen att läsa och blogga hejvilt. Ändå sitter jag här och funderar på vad jag ska läsa, om jag ska läsa, vad ska jag blogga om och inget av det funkar riktigt som det ska. Därför blev jag extra glad över en kommentar idag som triggade igång massa tankar om en tidigare recension.

I recensionen av Marcus Olaussons fantasy Bäraren klagade jag på att könsrollerna var onödigt stereotypiska. Något kommentatorn idag inte håller med om. Jag förstår hennes synpunkt och har även känt lite efteråt att det kanske egentligen var en onödig anmärkning, men samtidigt inte. Är Bäraren mer könsstereotypisk än andra böcker, nej verkligen inte. Egentligen är det inte ett stort problem, om det hade gällt någon annan genre än just fantasy. För fantasy är jag lite extra petig med. Man kan skapa monster och fantasivärldar och ändå faller många i fällan gällande kvinnorollerna så de ofta följer samma könsstereotypiska mönster.

Det jag vänder mig emot är att männen skildras som vanliga män. De är goda, onda, svartsjuka, förälskade, svaga, veliga, okunniga, kåta, starka och rädda män. De är ganska vanliga i grunden trots sina extraordinära kunskaper och krafter.

Kvinnorna är onda eller goda. De onda är starka och ibland kåta. Medan den goda antingen är en klok gumma, eller sköter om gården med ett sjuhelvetes temperament och ger en örfil för en kyss. Kåthet är liksom inte att tänka på där. Inget mittemellan ( eller alltihop ) vilket alla manliga huvudkaraktärer faktiskt är.

Nu är det här inte så tydligt som jag kanske får det att framstå som och som sagt är det inte ett stort problem, än. Men Robert Jordan fick massiv kritik just för sina skildringar av kvinnorna i serien Wheel of time. De var förvisso superstarka och hade typ makt över hela världen, men de var samtidigt så könsstereotypiska att han snudd på gjorde kvinnorna i böckerna till karikatyrer. Löjeväckande trots sina styrkor och sin makt.

Så trots att Olausson i nuläget inte ens är i närheten av Jordans misstag ville jag ändå höja lite röd flagg. Det är trots allt några böcker kvar och jag skulle avsky att en så bra fantasyserie som Serahema Saporium faktiskt är, i slutändan får kritik över något som det finns tid att åtgärda till kommande böcker.

För trots min lilla röda flagga älskar jag de två första böckerna och längtar tills hela serien står i min bokhylla. Bra fantasy helt enkelt, riktigt bra. Det tycker kommentatorn Pia också och hennes recension kan ni läsa här.

bararen---serahema-saporium-12

Annons

5 reaktioner på ”Det här med könsroller och fantasy.

 1. Det här ju det allra bästa med att ha gett sig in i bloggsvängen – att läsa om hur folk tänker på saker som man inte själv ens reflekterat över, så som du får mig att göra i t ex det här fallet och tvingar en att börja tänka nytt och annorlunda. Det är är ju sånt som jag aldrig ägnat en tanke åt tidigare, men nu efter nåt år av bloggande och diskuterande med bl a dig och ett gäng andra så känns man ju lite mer vaken än förr!

  Gilla

  1. Vad kul att du tycker det! Jag har inte heller reflekterat över sådant här tidigare, så även jag tackar vakna bloggkollegor och läsare som delar med sig av sina egna åsikter om sådant här. Är inte så länge sedan jag själv vaknade. 🙂

   Dumbledore är ett bra exempel. Många har reagerat väldigt negativt på att han visade sig vara homosexuell och har skrivit på forum ”att det hade de aaaaldrig kunnat tänka sig” med arga röster. Men man kan tänka sig att han är trollkarl?
   Det blir så snedvridet och just fantasy har ju alla möjligheter att normalisera precis vad som helst, så där är jag mer petig även om naturligtvis inte alla är det. 🙂

   Gillad av 1 person

 2. Pingback: Angående fantasy och könsroller – Författaren replikerar. | Bokhuset

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s