I ljusets makt

i-ljusets-makt

I ljusets makt är första delen i Grisha-trilogin skriven av Leigh Bardugo.

Alina Starkov har aldrig varit något annat än en av många föräldralösa ungdomar i det krigshärjade landet Ravka – inte förrän hon uppvisar en magi som inte skådats på flera hundra år. Hon kan frammana solljus, en kraft som kanske kan rädda landet från Skuggsänkan, ett stort område hemsökt av monster och helt täckt av mörker, som bara växer. Alina tas upp i det magiska brödraskapet Grisha, och hos dem öppnar sig en ny värld för henne, en värld av makt och magi, mörker och ljus. Där finns också Grishas mystiske och mäktige ledare, en man som både skrämmer och fascinerar Alina, och som kanske kan lära henne att kontrollera sina krafter, om hon bara vågar lita på honom.

Den här boken är bra, inget tvivel om det. Handlingen är spännande, miljön känns annorlunda och autentisk med sin ryska klang, karaktärerna är intressanta och drivet i boken är konstant. Men ändå, det känns som om något saknas.

Boken var bra medan jag läste den. Jag blev aningen irriterad på att det var så mycket fokus på yta. Hur vi får det intryckt att Alina inte är lika vacker som de andra, att hon inte är värd att vara en Grisha, att hon är osäker, tanig och alldaglig, till skillnad mot alla andra supervackra människor. Det finns visserligen en bra orsak till varför detta matas in, men ändå. Jag blev förbannad på slutet då en act of mercy orsakar en katastrof. Det känns som en alltför enkel lösning där den kvinnliga karaktären ( som så ofta ) klantar till det och allt går åt helvete. Alina är ändå en ganska smart och stark tjej så det kändes onödigt på något sätt. Men trots irritationen och ilskan är det bra fantasy. Inget tvivel om det. Och ändå …

Jag saknar verklig känsla för den och kanske beror det på mig, att jag plöjt igenom ganska många liknande böcker på kort tid. Jag vet inte. Känslan infinner sig inte riktigt som den ska med tanke på hur jag fastnade och sträckläste den. Oavsett så är den värd att läsas, det är bra underhållning. Om sedan serien bara är tillfällig förströelse eller faktiskt riktigt bra visar sig kanske med nästa bok.

Boken finns hos Adlibris, Bokus och CDON.

Tack till Gilla Böcker för recensionsexemplar.

Annons

2 reaktioner på ”I ljusets makt

  1. Pingback: I ljusets makt av Leigh Bardugo - C.R.M. Nilsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s