Morgondagens klassiker

Bokbloggsjerka, helgdag och barn nummer två som vaknade upp full av prickar idag. Jag har ju nördat ner mig i spelet Ingress som är en slags digital variant av geocaching, och det ska jag ägna en del tid åt idag. Ett spel som google tagit fram, där man spelar via en app genom att hacka och ta över portaler som finns i den riktiga världen. Man måste alltså ta sig fysiskt till alla dessa platser för att spela, vilket är annorlunda och kul. Jag vet inte riktigt varför jag skriver om det men där har ni dagens tips i alla fall, om ni vill prova på något nytt.

För att återgå till dagens jerka som ju inlägget faktiskt ska handla om, så är frågan idag väldigt kul tycker jag. Svår men rolig.

Vilka moderna böcker tror du kommer att räknas som klassiker om hundra år?

Ett av de självklara svaren för mig är Hungerspelen. Precis som Flugornas herre idag är en klassiker, känns det självklart att Katniss Everdeen kommer leva kvar för evigt i litteraturvärlden.

Harry Potter känns nog också som en framtida klassiker eftersom den banade väg för litteratur som kan uppskattas av både vuxna och barn.

Patient 67 av Dennis Lehane är inte en av mina favoriter, men jag kan inte neka till genialiteten i boken och en twist som troligen placerar även denna på klassikerhyllan.

Jonas Gardells Torka aldrig tårar utan handskar är nog redan på god väg att bli en svensk klassiker.

Mina egna personliga önskemål som jag dock inte tror når ända dit ( men som borde göra det ) är David Levithans Världens viktigaste kyss och/eller Jandy Nelsons Jag ger dig solen. Två makalösa böcker som skakar om en i grunden och är väldigt nutida. De skulle passa utmärkt som framtidens variant av Stolthet och fördom. Nutidsskildringar som visar dagens fördomar och de modiga ungdomar som förhoppningsvis har förändrat något i samhället för de som lever om 200 år.

varldens-viktigaste-kyss

Dagens bubblare blir Ransom Riggs och böckerna om De besynnerliga barnen. För att han kom på en genial idé och ett helt nytt sätt att berätta historier på.

miss-peregrines-hem-for-besynnerliga-barn

 

Annons

29 reaktioner på ”Morgondagens klassiker

 1. Både Harry Potter och Hungerspelen har ju lästs och älskats av så många, att jag absolut håller med dig om att de fortfarande borde vara klassiker om hundra år!

  Gilla

  1. Riggs är jag inte tokkär i heller, men tycker att idén är genial och så annorlunda att den placerar honom i ett alldeles eget fack gällande litteratur. 🙂

   Gilla

  1. De är bra, men jag tycker själv att ”Världens viktigaste kyss” är bättre än ”Torka aldrig tårar” och de bygger på ungefär samma idé, så jag rekommenderar den mer. 🙂

   Gilla

 2. Harry Potter och Hungerspelen tror jag med på 🙂 Att jag glömde Torka tårar utan handskar!

  Både Jag ger dig solen och Världens viktigaste kyss skulle jag också vilja att de kvalar som klassiker, men känner mig lite tveksam. Patient 67 måste jag läsa!

  Gilla

  1. Jga tror inte Solen eller Kyssen kvalar in, men om man fick önska hade jag velat att de gjorde det. 🙂 Jag glömde massor av böcker men listan kan ju kanske inte göras hur lång som helst om folk ska orka läsa. 🙂

   Gilla

  1. Visste väl att någon skulle nappa! 🙂 Appen heter Ingress och man väljer vilken sida man vill tillhöra, grön eller blå ( enlightened eller resistance ). Färgen spelar i sig ingen roll, men kan ju vara en bra idé och kolla av kompisarna så kan man ju spela ihop. Appen är en typ av gps som visar en karta där du befinner dig och finns det en portal i närheten syns den i appen. Portalerna är ofta någon slags sevärdheter, statyer, bibliotek osv så städer kryllar av portaler.

   Det man sedan gör att antingen hacka portalen, för att samla på sig energi, vapen och sköldar. Man kan ta över portalen om den har motståndarlagets färg, då attackerar man ( allt görs i appen, men du är på plats vid statyn tex där portalen finns ) med olika vapen och sedan när man tagit den kan man skydda med olika sköldar av diverse styrka, beroende på hur strategiskt viktig portalen är.
   Tar man över portaler och sedan länkar dem kan man skapa stora fält. Maken var med i en aktion med inblandade från Sverige, Finland och Estland där alltså människor i de här tre länderna samarbetade för att skapa ett fält över hela östersjön typ.

   Man kommer ut på rejäla långpromenader, man ser på omgivningen på ett helt nytt sätt ( jag ser direkt om någon annan är ute och ingressar ) och det är socialt om man vill eftersom man kan samarbeta med andra i samma färg för att skapa så stora fält som möjligt. Eller så kör man ensam och tävlar med sig själv för att levla upp i nivå.

   I artikeln står att den finns i google play men den finns alltså i appstore också. Artikeln har något år på nacken. 🙂

   http://www.arbetarbladet.se/noje/ingress-tar-konstverk-till-en-ny-niva

   Gilla

  1. Egentligen är det väl inte just boken i sig som är så himla fantastisk att den bör bli klassiker, utan det är väl lite som HP, vad boken har betytt för litteraturen och jag tänker då främst på explosionen av YA-böcker. Att den för många banade väg för en helt ny typ av böcker. Bla för mig, så jag är lite partisk i det här. 🙂

   Gilla

 3. Hungerspelen har jag inte läst men har sett ett par filmatiseringar och tror att jag ändå vågar hålla med om att de kan bli klassiker och lite samma gäller Harry Potter, fast lite tvärtom eller något sånt – jag har inte sett någon filmatisering men läst första boken 😉 De besynnerliga barnen blir jag väldigt nyfiken på.

  Gilla

  1. De besynnerliga barnen är bra. Berättelsen i sig är egentligen inte något speciellt, den är ok liksom. Men hur Riggs använt gamla fotografier och på det sättet skapat karaktärerna och sättet han har gjort det här på. Värt att bli ihågkommet. 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s