#TBT – Dean R. Koontz

Torsdag ( som ju den här veckan nästan är som fredag ) innebär Throwback Thursday hos Oarya och idag tar jag en gammal skräckfavorit.

Jag har ju alltid gillat Stephen King, men det var ett antal år när jag föredrog Dean Koontz böcker. Båda skriver inom skräckgenren men där King ofta hängav sig åt fantasy ( övernaturliga krafter och monster ) har Koontz varit mer åt science fiction hållet. Hans tidigare böcker inriktade sig mer på vetenskapliga experiment som gått fel, eller andra någotsånär naturliga orsaker till händelser som vid första anblicken verkar vara övernaturliga. Jag gillade alltså tanken på att det som hände i Koontz böcker ändå kunde vara möjligt.

vaktare

Min absoluta Koontzfavorit är Väktare. Boken handlar om hunden Einstein, en golden retriever som på grund av experiment blivit ovanligt intelligent. Han är smart, klok och lojal. Så smart att man kan kommunicera med honom via alfapetbrickor som han föser runt med nosen och på så sätt bildar ord. Samtidigt är han ändå en helt vanlig hund och det är där magin i boken fanns. Han var en vanlig hund men samtidigt något mycket mer, något som gjorde mig alldeles varm inuti och som för alltid gett just golden retrievers en särskild plats i mitt hjärta. Fortfarande.

På sin trettiosjätte födelsedag är Travis Cornell ute och vandrar bland bergen. Hans väg blockeras plötsligt av en herrelös hund, som vägrar att låta Travis gå längre in i den mörka skogen. Travis förstår snart att den vänliga golden retrievern är ovanligt intelligent och att något skrämmande förföljer dem båda. Hunden, som Travis döper till Einstein, visar sig ha rymt från ett topphemligt laboratorium där genetiska experiment äger rum och förföljs nu av en hybrid mellan apa och människa, en ondskefull varelse som kallas för Outsidern. Myndigheterna skyr inga medel för att mörklägga rymningen och Travis befinner sig plötsligt i en helvetisk mardröm, på flykt undan både myndigheterna och monstret.

Ytterligare några favoriter är dessa:

Blixtsken

Laura Shane skulle inte ha fötts levande. Hon skulle aldrig ha sett världens ljus den där märkliga kvällen i januari 1955. Om det inte varit för åskvädret och den mystiska personen som dök upp samtidigt, ur blixtskenet. Den personen som såg till att den berusade läkaren som skulle förlösa Lauras mor aldrig hann fram till sjukhuset.

Under åren skulle Laura drabbas av tragiska öden. Men varje gång det var fara för hennes liv dök den högst mänskliga ängeln upp igen och skyddade henne.

kall eld r

Läraren Jim Ironheart får plötsligt en impuls att flyga till Portlans i Oregon. Någon förklaring till varför han gör den här resan kan han inte ge. Under tiden han är där utför han en bragd – han räddar en ung pojke som är nära att köras ihjäl av en rattfyllerist.

Reportern Holly Thorne blir vittne till Jims modiga ingripande. Hon blir imponerad av hans mod och vill intervjua honom för sin tidnings räkning. Han vägrar och Holly rörs av den anspråkslöshet han visar.

Strax därefter får Holly av en händelse syn på ett nyhetstelegram om en sista-minuten-räddning av en liten pojke i Boston. Där finns även ett foto av räddaren – Jim Ironheart.

Holly som börjat känna viss leda vid journalistjobbet och blivit all mer cynisk, vaknar till liv och vädrar morgonluft. Hon bestämmer sig för att titta lite närmare på den här historien och finner att Jim Ironheart – hjälten från Portland – i tysthet utfört inte mindre än tolv sista-minuten-räddningar på tre månader och detta på platser belägna långt ifrån varandra.

Precis som King har Koontz varit väldigt ojämn i mina ögon. Vissa böcker är riktigt bra medan andra passar bättre i soptunnan. Speciellt Koontz senare verk som ofta handlat om psykopater av olika slag, de blir helt enkelt för mycket. För mycket ondska, för mycket splatter som bara gett en smutsig känsla istället för spänning. Sedan överraskade han mig igen med böckerna om Odd Thomas där han frångår sin tidigare scifi-dragning och hoppar in i fantasygenren. Böckerna om Odd är de senaste jag läst av Koontz och de är riktigt bra. Huruvida mina gamla favoriter fortfarande håller låter jag vara osagt.

200px-Odd_Thomas

 

 

Annons

7 reaktioner på ”#TBT – Dean R. Koontz

 1. Åh! Väktare är också min Koontz-favvo! Har tänkt att läsa om den vid nåt tillfälle men vågar inte. Tänk om den inte är bra när jag återbesöker den?

  Visste du att det finns en filmatisering med efterföljande uppföljare? En riktig kalkonrulle!

  Gilla

  1. Oj hade ingen aning om att den filmatiserats. Skulle så gärna vilja läsa Väktare igen, Einstein är ju en av mina absoluta favoritkaraktärer någonsin. Men tänk om allt blir förstört om man gör det, precis som du säger. Jag är ambivalent. 🙂

   Gilla

 2. Väktare är min Koontz-favorit också, den var bara fantastisk. Den och Nattens ögon, som faktiskt var min första av Koontz, är de enda jag gett full poäng. Att läsa om dem är nog inte att tänka på, bättre att komma ihåg dem som de var 🙂

  Gilla

  1. Jag var tvungen att googla och det blev lite märkligt för jag kom först inte ihåg den. Kände inte alls igen beskrivningen, men sedan klickade det till och jaaa, det är ju den. Undrar hur jag skulle känna för den boken nu när jag har egna barn. Usch, blir ju sjukt sugen på att läsa om rubbet nu. 🙂

   Gilla

 3. Jag gillade också Väktare och Främlingar, jag slukade bokstavligt talat allt Koontz skrivit ett tag i övre tonåren. Nu passar jag mig för att gå tillbaka och läsa om dem, jag har gjort det med ett par och blir ruskigt besviken varje gång. Jag tycker att han har väldigt långt kvar till King vad gäller djupet och den språkliga finessen, det är lite skevt att jämföra dem. Men Väktare är faktiskt fortfarande så bra att den väger upp sådana svagheter 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s