Zombieöverlevnad – din guide till apokalypsen

zombieoverlevnad-din-guide-till-apokalypsen

Zombieöverlevnad – Din guide till apokalypsen är skriven av Herman Geijer.

Här får du veta vad en zombie är, hur du kan överleva i naturen och vad du behöver tänka på i en stad där samhällsfunktioner slutar att fungera. Vilka platser du bör bege dig till när zombierna kommer, hur du ska träna för att bäst klara dig och hur livet i en postapokalyptisk värld kan bli. Utöver det finns gedigna kapitel om hur människor reagerar i kriser och katastrofer och hur Sveriges katastrofberedskap ser ut.

Jag trodde att den här boken skulle vara hur flummig som helst. Tala om vad zombier är, hur man dödar dem ( alla som kan minsta lilla om zombier vet ju dock att man ska skjuta dem i huvudet ) och hur man undviker att själv bli en zombie. Typ. Det här är inte en sådan bok, utan faktiskt en väldigt bra och informativ bok om hur man bör agera vid katastrofer, hur man bör tänka och planera och vilka olika scenarior som kan uppstå när människan drabbas av något utanför vår kontroll. Hade den här skrivits ett årtionde tidigare skulle den alltså lika gärna ha kunnat heta Fågelinfluensan – din guide till överlevnad.

Författaren har dock valt att rikta in sig på zombier, till stor del av humoristiska skäl och den aktualitet zombier har idag i populärkulturen. Ett utmärkt grepp tycker jag eftersom det ger boken ett visst underhållningsvärde utöver den praktiska överlevnadsguiden. Vi får också veta hur ett troligt scenario kan se ut före, under och efter en katastrof, något som ju faktiskt är högaktuellt konstant i stora delar av världen med jordbävningar, vulkanutbrott och översvämningar till exempel. Och skulle det värsta faktiskt hända, att zombierna kommer, så får vi naturligtvis veta hur vi hanterar detta också.

Ett begrepp som är vanligt inom katastrofforskningen är ”svarta svanar”. Ursprungligen kommer uttrycket från Aristotoles som menade att svarta svanar inte finns och att påstå något sådant vore absurt. Att det fanns svarta svanar i Australien kunde han knappast veta. Begreppet används än idag som en liknelse för att händelser vi inte tror kan inträffa ändå gör det och ger enorma konsekvenser för samhället. Alltså incidenter som vi inte kan förutspå eller ha med i beräkningarna. Moderna exempel på svarta svanar är attacken på World Trade Center 2001 eller den arabiska våren 2011. Svarta svanar bör vara en del av krisberedskapen eftersom de trots att de är osannolika och oförutsägbara ändå inträffar.

Jag gillar den här boken. Den är smart, rolig och informativ. Det är ingen skönlitteratur eller bok man läser för läsupplevelsen, men ändå väldigt underhållande. Och när den globala katastrofen väl inträffar och zombierna kommer är jag i alla fall lite förberedd.

Boken finns hos Adlibris, Bokus och CDON.

Tack till Apart förlag för recensionsexemplar.

Annons

En reaktion på ”Zombieöverlevnad – din guide till apokalypsen

  1. Pingback: Apokalyps eller postapokalyps? | Bokhuset

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s