Äventyr, kärlek och gruvlig hämnd!

Dagens bokbloggsjerka hos Annika ställer idag frågan,

Jag tycker ibland att bokbloggosfären fokuserar onödigt mycket på det som är nytt och spännande. Jag skulle vilja komma med en utmaning: blogga om en bok (eller flera) som är minst hundra år gammal, men fortfarande läsvärd. Vuxenbok, barnbok, facklitteratur, vad du vill. Motivera!

Jag har ju faktiskt redan skrivit om klassiker ett par gånger, till exempel i det här inlägget där jag tipsade om flera läsvärda klassiker som framförallt unga kanske kan uppskatta.

En världsomsegling under havet av Jules Verne, dåtidens steampunk/science fiction.

Flugornas herre av William Golding, strandsatta pojkar skapar sin egen dystopi.

Anne Franks dagbok, av självklara skäl.

Huckleberry Finn av Mark Twain, äventyrsdrama.

Frankenstein av Mary Shelley, science fiction skriven för 200 år sedan av en kvinnlig tonåring.

Därefter kan man avsluta med att se filmen Mycket väsen för ingenting, en teaterpjäs skriven av Shakespeare, som gör en sprudlande glad. Måste vara den med Emma Thompson dock.

Modernista har ju gett ut flera klassiker i nyutgåva och de är alla hur vackra som helst. Jag fick njuta av Stolthet och fördom som är en av de vackraste böckerna i min bokhylla och även en av de bästa.

9789174993998_200_stolthet-och-fordom

Dagens tips är dock denna, nämligen Greven av Monte-Cristo.

Greven av monte cristo

Boken ser ju jättetråkig ut, men den är faktiskt hur spännande som helst.

Den oskyldigt dömde Edmond Dantès, som suttit fängslad i 14 år, förväxlas medvetet från dennes sida med en avliden fånge, och lyckas fly ur fängelset. Den avlidne avslöjade innan sin död platsen där en berömd försvunnen skatt skall finnas, nämligen på ön Montecristo, och när Dantès lyckats fly hittar han den, utnämner sig själv till greve av ön, och med hjälp av pengarna kan han ta ut sin fruktansvärda hämnd.

En riktig äventyrsbok som innehåller allt, hämnd, gömda skatter, kärlek och massor av spänning.

Annons

31 reaktioner på ”Äventyr, kärlek och gruvlig hämnd!

  1. Ja när jag var yngre läste jag mycket klassiker ( ofta på befallning i skolan ) så det känns som jag är lite mättad. Läser hellre morgondagens klassiker. 🙂

   Gilla

 1. Jag älskade Greven av Monte Cristo och läste sen Kameliadamen i tron om att det var samma författare först… Men den passade mig inte alls och jag insåg sen att de var sonen som skrivit den andra boken.

  Gilla

  1. Jag läste klassiker när jag var yngre. Dels för att skolan krävde det, men sedan hade jag också perioder när jag bara läste klassiker. Så det känns ganska gjort för mig, så jag har ingen ångest över att jag borde något. Läser bara det jag vill idag. 🙂

   Gilla

 2. Pingback: #TBT 30/4 | Old Adult Reads Young Adult

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s