#TBT – Stephen King

Torsdag idag vilket betyder första arbetsdagen för mig den här veckan. Vattkopporna härjar fortfarande ( fast bara på ena barnet än så länge ) men nu blir det makens tur att stanna hemma. Torsdag betyder även Throwback thursday hos Oarya och idag blir det lite Stephen King.

Egentligen finns det ju massor av böcker med King som jag läst för längesedan, men det är några som betytt lite extra. King skriver ju väldigt olika sorters böcker, Den gröna milen är ju helt annorlunda mot till exempel Cujo eller DET. Den gröna milen hade jag med mig en gång på semester till Grekland, jag tror jag hittade den på Arlanda. Där låg jag vid poolen och läste i godan ro på dagarna tills jag en dag bröt ihop i riktig fulgråt. The ugly cry. Visst hade jag berörts av böcker redan innan, men Den gröna milen var den första boken som faktiskt fick mig att gråta. Och det var inte lite heller.

Den gröna milen

Mina två favoriter är dock DET och Pestens tid. Kings styrka enligt mig är hans karaktärer, även om persongalleriet tenderar att ofta innehålla återkommande personligheter. Men han bygger upp dem med en intensitet som ger en levande historia till karaktären som skildras. Han gör det på ett sätt så att man känner både doft och smaker från karaktärens barndom och omgivning, vilket ger större empati för den vuxna karaktären. I DET till exempel återkommer ju huvudkaraktärerna som vuxna till staden där de växte upp och medan de samtidigt bekämpar dagens ondska, får man samtidigt en gedigen bakgrundshistoria till vad som hände när de var barn. Hur de var som barn och varför de blev som de blev.

Ett tag hade jag svårt för hans grandiosa avslut. Det blir ( fortfarande ) för mycket, för otroligt och alldeles för osannolikt. Pestens tid som börjar dämpat och återhållsamt exploderar i ondska på slutet vilket förtar en del av nöjet tyvärr. Men jag har lärt mig acceptera det och uppskatta styrkorna i böckerna i stället. Att njuta längs vägen, istället för att längta till slutet.

Tidningen Rolling Stone gjorde i höstas en fantastisk intervju med King. Klicka på bilden för att komma dit.

king stone

Annons

2 reaktioner på ”#TBT – Stephen King

  1. Jag brukar vara lite orolig när jag närmar mig slutet på en King-bok, man vet aldrig riktigt vart det hela tar vägen. Men det är ju lite hans signum 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s