Lilla veckotipset – Eragon

Lilla tipset blir ju egentligen helt fel, för jag älskar Eragon. Jag fick hela serien i julklapp för två år sedan av maken och det är kanske bästa klappen ever. Resten av julen satt jag i mitt hörn och tokläste.

Jag läste en recension på Goodreads som totalsågade boken helt och avslutade det hela med ”De enda som kan gilla det här, är sådana som aldrig läst en fantasy i hela sitt liv så de inser inte hur uselt det är”, typ. Anledningen till sågningen var att Eragon följer hela fantasykonceptet från början till slut. Det finns en utvald, dvärgar, alver, magiska svärd, onda kungar, mörkervarelser och naturligtvis drakar. Och ja, allt det där finns med, men det är ju liksom hela grejen tycker jag. Ibland vill man ha gammal hederlig fantasy och vältra sig i det som en sönderkramad snuttefilt. Även om delarna är använda förut blir ju ändå sammansättningen ny. Man vet vad man får, men ändå inte helt.

Och lycka när jag såg att Christopher Paolini meddelade att han i detta nu håller på med en fortsättning. Yeey!

Eragon

Den fattige bondpojken Eragon hittar en vacker blå sten i skogen. Om han säljer den kan kanske hans familj slippa svälta under vintern. Men det blir inte som han hoppas. Stenen, som visar sig vara ett ägg (!), kläcks och en drake föds. Drakungen får namnet Saphira och hålls hemlig. Pojken och draken talar med varandra genom tankarna och blir de bästa vänner. Och deras öden knyts för alltid till varandra. Över en natt förändras hela Eragons liv. Han kastas in i en värld av magi, faror och maktkamp. Med bara ett svärd som hjälp och en gammal sagoberättare som vägledare måste Eragon och Saphira färdas genom platser där mörka krafter härskar, i ett imperium som styrs av en kung vars ondska inte har några gränser…

Annons

4 reaktioner på ”Lilla veckotipset – Eragon

  1. Läste ju precis sista delen i den här serien, i alla fall sista än så länge om jag tolkar dig rätt. Jag tycker det är lite märkligt att såga en fantasy bara för att den är fantasy. Även om jag inte tokälskade böckerna så är de definitivt läsvärda 🙂

    Gilla

  2. Jag håller med. Läste nyligen ut denna och jag gillade den skarpt! Det behöver inte vara tok-originellt för att vara bra. Kan man skriva, fånga och förmedla så är det allt man behöver.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s