Gammal kärlek rostar vackert.

gammal-karlek-rostar-vackert

Gammal kärlek rostar vackert är skriven av Pernilla Lindroos.

Namn: Maya Saga Lilja

Ålder: Dessvärre närmre trettiofyra än trettiotre

Intressen: Får man återkomma?

Status: Öhhh … Komplicerat.

Talang: Stor förmåga att krångla till saker och ting. Och att längta efter ouppnåeliga saker (såsom t.ex. kärlek) och kan dessutom hantera kriser med yttersta svårighet. 

Men där har väl ingen egentligen någon chans va? För hur ska man kunna förbereda sig för något överhuvudtaget? Det där livet tycks ju bara vara något som drabbar oss. 

Eller?

Maya har hamnat i en livskris. En kris som visserligen känns som den pågått hela livet men som nu eskalerat. Är förhållandet med Kim verkligen vad hon vill ha? Varför kan hon inte vara obekymrat lycklig som alla andra verkar vara och hur gör man egentligen för att bryta gamla mönster och inte upprepa samma misstag igen? Mitt i sina funderingar möter hon Erik, en ganska ohyfsad man som envisas med att helt plötsligt dyka upp överallt. Trots att de hamnar på kant redan från början, känns han märkligt bekant och Maya tvingas omvärdera allt hon hittills trott på.

Parallellt med Mayas berättelse som utspelar sig i nutid ( typ ), kastas vi även bakåt i tiden och möter människor från olika tidsepoker. Korta tillbakablickar i livsavgörande händelser som visar sig påverka Mayas liv mer än hon kunnat föreställa sig.

Boken har både styrkor och svagheter och baksidestexten är en av svagheterna. Den ger intryck av tramsig chicklit i stil med En shopaholics bekännelser. Vilket är fel eftersom det här är något helt annat.

Grundberättelsen är väldigt stark. Hur historien påverkar våra liv idag och hur allt hänger samman. Det jag har svårast för är Mayas berättelse. Den börjar några månader tillbaka och arbetar sig fram till idag. Något som i kombination med de övriga återblickarna känns onödigt rörigt och heller inte tillför något extra till berättelsen. Dialogerna känns ibland alltför ungdomliga och tillgjort glättiga, och Maya själv framstår ofta mer som en bångstyrig ungdom istället för en ung kvinna i livskris.

Återblickarna däremot är fantastiska och fyller mig med samma känsla som Elisabeth Nemerts historiska romaner. Lindroos lyckas förflytta mig genom tid och rum så att jag verkligen är där, oavsett om det är på en vidsträckt savann flera tusen år tillbaka eller en borggård för några hundra år sedan. De historiska människoödena är vackra och hemska om vartannat. Lindroos drar sig inte för att reflektera även det smutsiga och våldsamma vilket ger ett extra djup och levandegör karaktärerna.

Det finns en hel del i boken jag själv inte håller med om. Könsrollerna som presenteras och de existentiella frågor som tas upp är väldigt långt ifrån mina egna värderingar och tro. Men jag tror att många människor kan finna tröst i den här berättelsen. Som helhet är det en fin och tankeväckande bok och en påminnelse om att ibland stanna upp och andas, och framförallt om att våga vara lycklig.

Boken finns hos Adlibris och Bokus.

Tack till författaren för recensionsexemplar.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s