Fredag och bokbloggsjerka, underbart. Solen skiner ute och jag ser fram emot altanhäng och vårstädning i trädgården. Och en hel massa läsning ( trots att jag blev traumatiserad igår, för karaktären dog naturligtvis ) är självklart inplanerat.
Dagens jerka ja, ingen lätt fråga faktiskt och först tänkte jag skippa jerkan. Men så snubblade jag över en artikel och då passade den helt plötsligt in galant i dagens fråga som är,
Varför är det nästan bara kvinnor som bokbloggar?
Jag har läst lite hos andra och tycker Sagan om sagorna har en intressant teori. Att kvinnorna tar platsen de inte har annars. En tes som passar bra in med artikeln jag hittade idag. Där visar det sig att i Usa är det övervägande manliga recensenter. Dessa har i sin tur recenserat övervägande litteratur skriven av män.
Nu vet ju inte jag om det är likadant i Sverige, men jag tror kanske inte att skillnaden är väldigt stor. Att män helst läser litteratur skriven av män för män vet vi ju redan.
Manlig dominans bland recensionerna
Trots att kvinnorna står för två tredjedelar av bokinköpen, och trots att bokåret 2014 rymde nya titlar av författare som Hilary Mantel och Donna Tartt handlade recensionerna oftast om böcker skrivna av manliga författare. Därtill var de vanligtvis anmälda av manliga kritiker.
Det visar den amerikanska organisationen Vidas kartläggning av amerikanska och brittiska tidskrifter under 2014, skriver The Guardian. London Review of Books upplät utrymme åt 527 manliga författare och kritiker medan bara 151 kvinnliga fick plats. Även i New York Review of Books var obalansen stor: 677 manliga författare eller kritiker fick utrymme, vilket kan jämförs med 242 kvinnliga.
Tror att det är när man kommer till en nivå där status är inblandat så hoppar män gärna in – men de är inte intresserade av att bokblogga bara för nöjets skull.
GillaGillad av 1 person
Jag tror du har rätt. Med undantag såklart, men det torde vara självklart 🙂
GillaGilla
Männen tar väl alltid gärna för sig på de platser där det syns mest och når bredast publik. Inte en bokblogg alltså…
GillaGillad av 1 person
Nej precis. De inser inte hur mycket kul de går miste om! 🙂
GillaGilla
Mycket intressanta tankegångar där. Jag ska läsa den artikeln mer noggrant när jag har tiden till det. En svår fråga denna gång men som sagt väldigt intressant.
GillaGillad av 1 person
Den var väldigt svår, finns ju inte självklara svar utan bara teorier. Och naturligtvis med undantag. 🙂
GillaGilla
Veldig interessant, både svaret ditt og artikkelen. Hilsen Anette 🙂
http://www.anettesbokboble.com
GillaGillad av 1 person
Funderade också på att hoppa över den först men lite funderingar blev det i alla fall 🙂
GillaGillad av 1 person
Ska kika in om ett tag, fast det gör jag ju med eller utan jerka ändå. 🙂
GillaGilla
Intressant artikel. Mycket att fundera på i veckans fråga.
GillaGillad av 1 person
ibland tycker jag att män recenserar böcker skrivna av kvinnor väldigt njuggt. det kanske inte är meningen egentligen utan blir så av brist på förståelse.
GillaGillad av 1 person
Jag vet inte hur det är rent statistiskt men jag läser nästan bara kvinnliga litteraturrecensenter – det är inget bevis för nånting förstås.
GillaGillad av 1 person
Ja så där är det, killar ser till att ta plats.
GillaGillad av 1 person
Jag känner mig ganska ensam om att inte se allt som en könsfråga. Vi är alla olika och har olika intressen, det är väl bra? Varför finns det till exempel så få kvinnor som bloggar om programmering, bilar och annat liknande?
GillaGilla
Jag tycker inte heller man ska se allt som en könsfråga. Men när statistiken ser ut som ovan tex finns det två alternativ, antingen att något är snett med könsfördelningen, eller att kvinnor överlag är sämre författare ( och sämre recensenter ). Det andra vägrar jag tror på, så då återstår könsfördelningen. 🙂 Sedan om det har något samband med bokbloggeri vet jag inte, men någon form av teori måste ju presenteras och den här är så god som någon. 🙂
GillaGilla
Nej, det där är väldigt underligt, kvinnliga författare är definitivt inte sämre, det är jag ganska säker på. Det finns mängder av saker som inte är OK, men att kvinnor och män har olika intressen tycker jag är ganska naturligt, vi är ju olika och helt ärligt tycker jag inte att vi ska vara exakt likadan. Det är bra om man kompletterar varandra.
En annan sak som är lika konstig är att det oftast är kvinnor som lagar maten hemma, men nästan alla stjärnkockar är män. Det får en att fundera lite…
GillaGilla
Ha! Intressant! Vilken stor skillnad i recensentleden, undrar hur det svenska resultatet skulle se ut?
GillaGilla
Jag hittar faktiskt ingen riktig statistik på det, men den här artikeln ger nog en god fingervisning om hur det ser ut. http://www.unt.se/kultur-noje/en-ojamstalld-litteraturvarld-807128.aspx
GillaGilla