Dömd – Första delen i Amargitrilogin

domd

Dömd är första delen i Amargitrilogin skriven av Pascale Vallin Johansson.

Det finns ingen rättvisa, det inser Amir, Lo och Vidar så snart de kommit som fosterbarn till gården Himmelsfrid. Gården är allt annat än himmelslik; barnen bevakas hela tiden och straffas så fort de gör minsta lilla fel. Där härskar Gunvor, eller fostermor, som hon vill kallas. Hennes uppgift är att göra folk av barn till dömda mördare.

Amir, Lo och Vidar tror alla tre att deras mammor är oskyldigt dömda, och tillsammans tänker de ta reda på sanningen. Frågan är bara hur de ska ta sig över muren med elstängsel som omringar Himmelsfrid. Kan de få hjälp av dolda krafter? Och vågar de verkligen lita på varandra?

Den här läste jag för några veckor sedan och det har varit svårt att skriva om den, för den lämnade många frågetecken efter sig och ganska mycket av ett jaha? Vilket tyvärr gör det här omdömet väldigt kort.

Baksidestexten lockar och lovar, men boken själv hade tjänat på att vara bra mycket längre tycker jag. Nu är det visserligen första delen av tre så svar kommer vi säkert att få, men jag hade önskat att författaren gått lite mer på djupet redan i den här boken. Lite mer karaktärsutveckling, bakgrundsinformation och åtminstone några svar. Istället blir det mest ett skrapande på ytan som inte ger så mycket. Hur har mammorna lyckats bli dömda för mord? Vilka är skyddsdjuren och varför ser just dessa tre barn dem ( en får visserligen några hintar så det går att gissa, men ändå ) och vem är egentligen Gunvor?

Jag hade framförallt velat ha mer djupgående karaktärsbeskrivning så jag verkligen kunde känna med barnen. Empatin och nyfikenheten väcks visserligen och jag kommer absolut läsa nästa bok också. Men nyfikenheten är inte tillräcklig för att jag ska kasta mig över den.

Boken finns hos Adlibris, Bokus och CDON.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s