Väggen av Marlen Haushofer

vaggen

Väggen är skriven av Marlen Haushofer.

En kvinna ska tillbringa några dagar i en stuga i bergen med sin kusin och hennes man. Strax efter att de kommit fram, åker paret till närmaste by men de kommer aldrig tillbaka. När kvinnan går ut för att leta efter dem, stöter hon emot en osynlig vägg, bakom vilken allt är dött – djur, människor, allt stelnat som vore de statyer. Kvinnan förstår att en katastrof har drabbat världen och att hon är den enda överlevande. Eller är det tvärtom?

Det här är en sådan bok som lämnar tolkningsföreträdet till läsaren. Hände allt så som det beskrivs, eller får vi en förvirrad kvinnas vridna berättelse där sanningen är något helt annat? Det får man inte veta, något som förvisso är frustrerande men samtidigt viktigt eftersom läsarens tolkning blir oemotsagd.

Väggen är som en långsam och ensam Under the dome. Kvinnan blir fast bakom en osynlig vägg och förblir ensam boken igenom. Hon gör så gott hon kan för att överleva, för att skaffa mat, ha tillgång till eld och värme samtidigt som hon kämpar mot förlusten av en hel värld. Det kan låta väldigt sorgligt och tragiskt, men är det ändå inte hela tiden. Någonstans längs berättelsen når kvinnan en sorts frid och förlikar sig med tanken att ingen annan finns kvar. Den djupare frågan blir då hur människan överlever utan någon slags självändamål tillgodo? Om det bara finns en själv, vad är då meningen med att existera? Att gå upp, arbeta för mat och överlevnad, sova och röra sig? Utan något att leva för? Om ingen vet att man lever, finns man då?

Kvinnan klamrar sig fast vid djuren hon hittat, en ko, en katt och en hund. Så länge hennes omvårdnad behövs lever hon, men vad händer sedan?

Samtidigt får vi i kvinnans tillbakablickar veta att någonting fruktansvärt händer. Den slutliga frågan som uppstår är om det hände så som berättas. Är kvinnan offer eller förövare? Får vi berättelsen så som det hände, eller möter vi en kvinna som sakta men säkert förlorar förståndet längs vägen? Jag har ingen aning. Boken väcker otroligt många frågor hos mig. Förmodligen kommer jag läsa om den här boken och se om jag kommer till någon slags slutsats nästa gång.

Boken finns hos Adlibris, Bokus och CDON.

Annons

3 reaktioner på ”Väggen av Marlen Haushofer

  1. Ja, se den här låter ju väldigt spännande. Det där med att man får tolka själv har jag något slags hat-kärlek till. Jag älskar att få spekulera och dra slutsatser, men jag hatar att inte få veta om jag har rätt 🙂

    Gillad av 1 person

  2. Den är väldigt bra, trots att det alltså är en väldigt långsam bok. En bok jag gärna läste lite i taget, ingen sträckläsningsbok. Ändå gick det rätt fort eftersom jag ändå drevs till att få veta mer.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s