Vägen av Cormac McCarthy

vagen

Vägen är skriven av Cormac McCarthy.

En far och hans son vandrar ensamma genom ett nedbränt amerikanskt landskap. Kylan är genomträngande och snön som faller blandas med askan i luften. Himlen är släckt på ljus.
 Deras destination är kusten, men de vet inte om något väntar på dem där. Allt de har är en pistol att försvara sig med mot de laglösa gäng som rör sig längs vägen, de kläder de bär på kroppen, en kärra med mat de hittat — och varandra.

Jag såg den här som film för några år sedan. Eller jag såg den nästan. För vid ett tillfälle i filmen råkar barnet illa ut och jag var tvungen att stänga av. Jag visste inte hur det gick sedan, överlevde barnet? Blev han utsatt för övergrepp eller till och med mördad? Jag delar ibland in mitt liv i före och efter. Före jag fick barn kunde jag läsa vad som helst. Det kunde vara hur hemskt som helst och jag förfärades, men glömde direkt när filmen eller boken tog slut. Efter att jag fick barn blev det mer komplicerat. Jag har otroligt svårt att läsa om eller se barn som far illa. Så med filmen i minnet tog det tid innan jag vågade ge boken en chans.

Boken är nästan precis så hemsk som jag föreställde mig. Ångesten kryper på en redan från sidan ett. En fars kamp för sitt barns överlevnad och skräcken för att inte lyckas. Varje minut, timme och dag av den här faderns liv handlar om ångest och rädslan att inte kunna skydda sitt barn. En postapokalyptisk värld där allt är grått och trasigt och människan förvandlats till ett djur. En mamma som inte orkade kämpa och valde att dö istället och en pappa som med sitt barn desperat försöker hitta något gott. Någon slags överlevnad.

Språket är kargt och avskalat precis som miljön som skildras. Det går i långsam takt samtidigt som ångesten ökar för varje sida jag vänder. Efter halva boken var jag tvungen att läsa slutet, för att se om jag orkade ta mig igenom det här desperata träsket. Om det fanns någon strimma hopp att vänta. Utan att spoila för mycket kan jag säga att jag fortsatte läsa, om än med tungt hjärta. Det jobbigaste med läsningen är tanken att det faktiskt finns människor som har det så här. Miljoner med människor på flykt med bara en liten vagn av ägodelar och mord och våldtäkt som väntar bakom varje gathörn. Föräldrar som varje sekund överväger att avsluta allt. För att skydda sina barn från det allra värsta.

Jag skulle vilja rekommendera alla att läsa den här, samtidigt förstår jag helt om en inte gör det.

Boken finns hos Adlibris och Bokus.

Annons

8 reaktioner på ”Vägen av Cormac McCarthy

  1. Visst är Vägen en magstark upplevelse som känns ordentligt efter läsningen. Jag läste först boken, såg sedan filmen och läste boken igen, varje gång så upplevde jag den på nytt och den gjorde så ont.

    Gilla

  2. Såg också filmen för något år sedan och tyckte den var ganska bra. Boken får nog förbli oläst för mig, läste Blodets meridian av Cormac McCarthy och avskydde den…

    Gilla

  3. Pingback: Boktaggen A-Ö. En dramatisk bok. | Bokhuset

  4. Pingback: Nostalgi, list och mörker. | Bokhuset

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s