Den lille prinsen

den-lille-prinsen

Den lille prinsen är skriven av Antoine de Saint-Exupéry.

Mitt ute i Saharaöknen, där en pilot tvingats nödlanda sitt flygplan, dyker en liten prins upp från ingenstans. Det tar lite tid för dem att förstå varandra. Men så kommer också den lille prinsen från en annan planet, där hans ros väntar på honom. En dag reste han hemifrån, efter smärre osämja med rosen, för att hitta nya vänner och lära sig saker. Det var så han mötte människan, som förbryllar honom. Varför värderar hon så gärna sin tillvaro med hjälp av siffror? Eller dömer efter utseende, när den sanna skönheten ju inte går att se med ögonen? Det är några av de frågor som begrundas medan flygaren och prinsen »tämjer« varandra, vilket enligt prinsens lärdom är svaret på kärlekens mysterium.

Precis som hos många andra trillade den här oväntat ner i min brevlåda. En underbart vacker liten historia som behandlar de stora livsfrågorna. Den lille prinsen som lämnar sin lilla planet möter olika människor där han förbryllas över deras livsval och åtaganden. Som kungen som ensam härskar på sin ödsliga planet. Eller geografen som sitter och antecknar var oceanerna, bergen och öknarna finns, men som aldrig lämnar sitt skrivbord för att se dessa själv. Och slutligen piloten som en gång hade drömmar och visioner, men som glömde dessa när han försökte passa in i de vuxnas mall för hur saker och ting ska vara.

I slutet blev boken för mig väldigt sorglig. Jag förstår att boken är en hyllning till barnen inom oss, men för mig kändes det som en förälders kärlekshyllning till ett älskat barn.

Jag läste hos Bokhora om en som samlar Den lille prinsen i olika utgåvor från hela världen och jag förstår faktiskt varför. Jag känner nästan för att börja jag med.

Boken finns hos Adlibris, Bokus och CDON.

Tack till Modernista för recensionsexemplar.

Annons

2 reaktioner på ”Den lille prinsen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s