Bokbloggsjerka – Jaga statistik eller ett rent nöje?

Har skitmycket att göra idag med, men vill inte missa jerkan så nu får allt annat snällt vänta. Annika ställer idag frågan,

Jag skulle vilja veta hur andra bokbloggare interagerar med sina läsare, lockar till sig nya läsare och får de befintliga läsarna att fortsätta besöka bloggen. Jag skulle gärna vilja läsa mer om vad som driver bokbloggarna till att blogga och hur mycket de tänker på sina läsare när de bloggar.

Jag försöker faktiskt att inte bry mig för mycket om statistik men det är svårt. För visst är det kul när man märker att någon läser det man skrivit och ännu roligare när man upptäcker att vissa dessutom återkommer.

Jag är ju relativt ny med min bokblogg, men inte inom bloggosfären. Så när jag förra året upptäckte bokbloggarna och kände att ”jamen gud, det där vill jag också göra”, så visste jag redan hur man driver en blogg. Jag gick ut rätt hårt från början kan man nog säga. Jag startade bloggen och valde wordpress. Därefter började jag kommentera hos andra bokbloggare. Och varning för att skriva meningslösa kommentarer typ ”Fin blogg, hoppas du har en trevlig dag”, för det kan slå väldigt fel. Man måste läsa bloggarna man skriver hos och kommentera något vettigt. Så man inte kör copy/paste och råkar posta ha en trevlig dag hos någon vars släkting dog imorse.

Jag försöker även skriva åtminstone ett inlägg om dagen, eftersom en levande blogg är något folk återkommer till. Jag startade även en facebooksida och ändrade mitt privata twitterkonto till Bokhusets. På facebook stiger antalet gillare sakta men säkert och även om inte alla läser alla inlägg, så känns de ändå som ”mina” läsare. På twitter pingar jag förlagen ibland om det är någon bok jag gillat extra mycket och då retweetar de eller länkar på sin förlagssida. Jag postar också inlägg i vissa läsgrupper på facebook, men det sker numera bara om jag vill tipsa om något extra bra. Jagar man statistik postar man mer lite överallt, men jag känner att statistikjakt tar bort nöjet så jag försöker att bara göra det jag tycker är kul och kan stå för.

Jag tror också på att sakta men säkert bygga ett slags varumärke. Jag tackar till exempel alltid nej till recensionsexemplar för uppföljare direkt från författaren om jag redan fått första boken, jag lånar eller köper den istället. Det handlar alltså om trovärdighet för både mig och författaren, att ingen ska kunna säga att boken blir hissad bara för att jag får alla böcker gratis. Jag tror det lönar sig i längden att ha vissa principer att utgå ifrån.

Och det viktigaste, jag försöker skriva på ett personligt sätt. Det här är ju såklart svårt ibland med böcker som inte väcker så mycket känsla, men oftast fungerar det bra faktiskt. För mig känns det ofta som jag skriver till en kompis och det är för mig hela tanken med bloggen. Att få dela kärleken till böcker med andra som känner likadant helt enkelt.

Bibliofil

 

Annons

36 reaktioner på ”Bokbloggsjerka – Jaga statistik eller ett rent nöje?

 1. Det där med Facebook försökte jag med, jag såg ju att många hade en länk till det, men det funkar inte alls hos mig. Nu skriver jag i och för sig inget där utan länkar bara dit bloggens inlägg och uppdateringar från Goodreads 🙂

  Gilla

 2. Ett genomtänkt inlägg och jag fick en del tips och nyttiga saker att tänka på. Jag är relativt ny och inte så kunnig inom den tekniska världen. Men det är samtidigt lite det som är meningen med att ha bloggen, att få lära sig något nytt!

  Gilla

  1. Jamen precis. Man kan ju inte allt från början. Även om jag kan sociala media så har ju bokbloggar sina egna genvägar och platser som man ska lära sig hitta, så helt enkelt var det inte. Men jag har fått hjälp på vägen, så jag hjälper gärna till själv också. 🙂

   Gilla

  1. Ja, jag ser inget intresse av att läsa någon som tyckte boken var ” Lättläst och engagerande.”. Jag vill gärna ha lite mer än så själv också. 🙂

   Gilla

 3. Just det här med kommentarerna är ju jätteviktigt för att bygga nån sorts interaktion med varandra, vilket jag tycker att du och jag definitivt lyckats med 🙂

  Jag märker också själv att jag släppt mycket av det mer pretentiösa anslaget som jag faktiskt ville ha i början och blivit mycket personligare (och tramsigare) men för min del så passar det mig bättre innerst inne. Sen får det bära eller brista i förhållande till om läsarna vill fortsätta besöka eller låta bli.

  Gilla

 4. Jag tycker det verkar jätteklokt allt du skriver, även om jag känner att jag är för ålderdomlig i mitt tänkande för att hänga med. Har inte twitter så kan inte retweeta och har faktiskt inte en aning om vad det innebär att pinga ett inlägg. Jag kanske får fråga mina barn.

  Gillad av 1 person

  1. Jag skrev inlägget i hast och insåg att det blev lite oförklarat där. Med tanke på alla diskussioner om bokbloggarnas trovärdighet så har jag valt att göra så. Hissar jag första boken så vill jag inte att det blir något snack ( varken för min egen del eller för författarens skull ) om att vi är köpta och hissar så länge vi får gratisböcker. Därför 🙂

   Gilla

  1. Facebook tycker jag är trevligt eftersom det är så enkelt att nå många ( när man väl fått gillare ) samtidigt och även skriva lite extra ibland bara. Ibland har jag något jag vill dela av med mig av men känner att det blir för fjuttigt inlägg här, då är fb perfekt. Twitter är jättebra för att få en länk till litteraturvärlden tycker jag. Man kan uppmärksamma förlag eller författare om inlägg. Läsa deras nyheter osv på ett enkelt sätt. Men det beror också lite på vilket intresse man har av sociala media. Har man inte det så skippar man den biten tycker jag, det ska ju inte bli en plåga. 🙂 Hojta till om du undrar något.

   Gilla

 5. Bra tips! Upplysningsvis: det går inte att logga in med google+ i ditt kommentarsfält, bara wp, twitter o fb. Kan inte fylla i uppgifterna nedan utan att det automatiskt blir wordpress för mig, men det är inte där jag har min bokblogg utan på blogger – så det blir lite fel då. Undviker därför att kommentera här – det är lite synd…

  Gilla

 6. Facebook borde jag kanske länka med mer, nu blir det bara en länk på min egen sida när jag läst en otroligt bra bok… Håller verkligen med om kommentarstänket, i de fall där man läser kommentaren man själv fått som svar i alla andras inlägg också så blir det ganska opersonligt, har den som kommenterat över huvud taget alls läst vad just jag skrev?

  Gilla

 7. Men om man får böcker recensionsexemplar och kommenterar negativt då får man ofta inte mer böcker har jag märkt. Men jag skulle aldrig få för mig att ljuga bara för jag fått boken alltid finns det något bra med en bok.
  Jag tycker det är kul att surfa runt på bokbloggar när jag hinner,

  Gilla

  1. Får man direkt från författaren förstår man ju kanske att det inte blir några fler om man dissat den. Men tex Uppstigandet dissade jag rejält, men Modernista skickar böcker lika glatt ändå. 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s