Den röda pyramiden – Rick Riordan

den-roda-pyramiden

Den röda pyramiden är första boken i en serie skriven av Rick Riordan.

Carter och Sadie har inget annat gemensamt än att de har samma föräldrar. Deras pappa, doktor Julius Kane, är en framstående egyptolog, och deras mamma var en känd arkeolog som dog under mystiska omständigheter när de var små. Men en kväll sammanförs de på British Museum av doktor Kane, som berättar om ett »experiment« som ska ställa saker till rätta för deras familj.
Hans planer slår dock fruktansvärt fel. En explosion frigör en uråldrig ondska i den egyptiska guden Set, som förpassar doktor Kane till glömskan och tvingar barnen att fly för sina liv.
Carter och Sadie måste ge sig ut på ett farligt uppdrag från Kairo till Paris till den amerikanska sydvästern, för att rädda sin pappa och förhindra Set från att förstöra allt de håller kärt.

Sadie och Carter växer upp åtskilda och träffas endast två gånger om året. När deras pappa försvinner tvingas Carter och Sadie som knappt känner varandra, kämpa tillsammans för att rädda sin pappa. Något som inte är helt lätt när det visar sig att gudarna bakom den egyptiska mytologin faktiskt finns på riktigt. Dessutom vill en av gudarna ta över världen och Sadie och Carter måste nu inte bara rädda sin pappa, de måste rädda hela världen från dess undergång. Som tur är visar sig båda ungdomarna vara kraftfulla magiker och de får också hjälp från oväntade håll.

Sadie och Carter berättar vartannat kapitel och berättarrösterna är inte helt olika, så ibland måste jag stanna upp och se vem kapitlet tillhör. Jag är heller inte överförtjust i att själva berättelsen föreställer en ljudinspelning av Sadie och Carter. Det blir berättande varvat med lite tjafs i bakgrunden, när den ena inte håller med det den nuvarande berättaren säger. Onödigt rörigt tycker jag. Som helhet är dock boken härlig. Den ständigt närvarande humorn och de ibland motsträviga karaktärerna ger ett djup till berättelsen som gör den till mer än bara action.

Det är roligt, lustfyllt och spännande. Man märker berättargläden på varje sida. Riordan väcker inte bara liv i gamla gudar och ger dem oväntade personligheter. Han skapar osannolika varelser, de mest fruktansvärda monster och tar med oss på en resa över hela världen. Ibland på en och samma sida. Vi får talande babianer, en vit krokodil vid namn Filip av Makedonien, levande Elviskostymer i Graceland och lerfigurer som kan bringas till liv varav den charmigaste är Degkillen.

Den röda pyramiden är ett fantastiskt äventyr jag väldigt gärna vill ha mer av.

Boken finns hos Adlibris, Bokus och CDON.

Tack till Modernista för recensionsexemplar.

Annons

3 reaktioner på ”Den röda pyramiden – Rick Riordan

  1. Läser ut den här på bussen hem idag, och som vanligt så tycker vi rätt lika så jag tror inte att de sista hundra sidorna kommer att förändra min åsikt även om jag har ca 100 sidor kvar 🙂

    Gillad av 1 person

  2. Ja alltså Degkillen … Man kan ju inte låta bli att älska en bok som har en Degkille med. 🙂 Måste läsa Percy känner jag. Gillar ju egyptisk mytologi ( SG1 hallå ) men grekisk mytologi är snäppet bättre liksom.

    Gilla

  3. Pingback: Percy Jackson – Född till hjälte av Rick Riordan | Bokhuset

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s