#TBT – Jakten på röd oktober

Förra veckan skippade jag faktiskt jerkan eftersom jag inte hade något kul att bidra med kände jag. Oaryas Throwback Thursday däremot kommer nog aldrig bli ett problem.

jakten på röd oktober

Jag såg filmen först och hade vid den tiden ingen aning om att den baserades på en bok. Så blev jag kombo med en kompis som älskar Tom Clancy och någonstans i den vevan hittade jag boken Jakten på röd oktober. Jag minns inte om det var hennes eller om jag fick den någon annanstans ifrån, men jag fastnade totalt.

Jakten på röd oktober handlar om den sovjetiske ubåtskaptenen Marko Ramius som lagt vantarna på en ny atomubåt med destination mot den amerikanska kusten. Vi introduceras för första gången för Jack Ryan, en analytiker anställd av CIA som ska försöka förutse Röd Oktobers kommande drag. Jack Ryan är dessutom expert på just kapten Marko Ramius ( spelad av Sean Connery ) och tror att Ramius istället för att anfalla, faktiskt planerar att hoppa av KGB. Uslingen i filmen ( för det finns naturligtvis en sådan ) spelas av vår egen Stellan Skarsgård. Jag tyckte att filmen var jättebra och när jag läste boken var den ännu bättre. Jag är normalt inte superförjust i militära thrillers, men Tom Clancy har ändå ett förhållandevis lättillgängligt sätt att skriva på som tilltalar mig mycket.

Efter Jakten på röd oktober har jag läst många av Tom Clancys böcker och de flesta är riktigt bra. Tom Clancy följer med sin tid och Jack Ryans äventyr förändras i takt med samhällsutvecklingen. Från det kalla kriget till dagens terroristhot.

Så småningom ska jag ta mig i kragen och läsa hans sista bok Rött hot, som släpptes strax efter att Tom Clancy tråkigt nog avled 2013.

rott-hot

 

Annons

2 reaktioner på ”#TBT – Jakten på röd oktober

  1. Men vad fasen! Jag funderade lite på att skriva om böckerna som min pappa tyckte att jag skulle läsa, och då handlade om Alistair MacLean och framför allt Tom Clancy!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s