Världens vackraste mening och ny yrkestitel.

Idag går jag helt bananas och kör Kulturkollos tisdagsfråga på en onsdag. Eller ja, det tillhör väl egentligen min vanliga oordning eftersom jag förra veckan tog tisdagsfrågan på lördag eller något sånt. Men i alla fall så är det dessa frågor som ska besvaras,

1. Vilket är världens vackraste ( eller bästa, konstigaste, mest användbara ) ord?

Jag har hört att någon instans, någonstans i världen, någon gång utsåg världens vackraste mening. Jag har ingen aning om vilka kriterier man utgick från, men gissar att det var fonetiskt eftersom meningen som ska ha blivit vald var på finska och löd,

Aja hiljaa sillalla ( kör sakta över bron )

Nåväl, det är inte mitt favoritord eller mening, bara lite kuriosa. Ett av mina favoritord är faktiskt begrunda. Begrunda är ett sådant där ord som kan förvandla ett helt stycke till helt allvarligt eller till underfundig humor.

2. Saknar du något ord i svenska språket? Uppfinn ett!

Tyvärr är det inte mitt ord, men så bra att det måste spridas. Jag var på seminarium i höstas och den som var ansvarig för seminariet använde sig av yrkestiteln Förbättrare. Fattar ni hur bra det ordet är? Tänk att vara en förbättrare, som alltid gör saker och ting lite lite bättre. Nu var ju den här förbättraren egen företagare så hen kunde ju bestämma sin yrkestitel själv. Undra ändå om jag inte ska föreslå det till min chef …

Annons

2 reaktioner på ”Världens vackraste mening och ny yrkestitel.

  1. Jag gillar också den finska meningen, och att den är så där lösryckt – hur såg kriterierna ut när den valdes ut, varför är den vackrast, mystiken tätnar. Och vem vill inte vara en förbättrare.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s