Dystopi – Tredje principen

tredje-principen NYTT

Tredje principen är skriven av Anna Jakobsson Lund.

Ava är rebell. Hon kan styra andra människors tankar, en användbar förmåga i en motståndsrörelse som rustar för krig.

Levi slutade tro på kampen när den tog hans föräldrar. Nu försöker han bara överleva. Hålla sig undan och kontrollera vansinnet som känns som om det ska dränka honom.

En natt blir Levis syster gripen. För att rädda henne tvingas han bryta ett gammalt löfte, ta kontakt med folk han inte vill ha med att göra. Ava får order att hjälpa honom och de ger sig av tillsammans. Hon säger att de måste lita på rebellerna. Men kan de verkligen det?

I höstas blev jag kontaktad av Anna Jakobsson Lund som frågade om jag ville förhandsläsa manuset och eventuellt blurba boken ( rekommendationen på baksidan ), förutsatt att jag tyckte om boken förstås. Det ville jag naturligtvis. Vi kände inte varandra men jag hade läst och recenserat två av hennes noveller som jag tyckte väldigt mycket om, så chansen var stor att jag skulle gilla även det här. Och det gjorde jag, för det här är helt fantastiskt bra!

För Levi handlar uppdraget om att rädda sin syster Lo undan en säker död. För Ava är det bara ett uppdrag av många och när Leymah ansluter sig gör de alla tre sitt yttersta för att hålla distansen till varandra. Levi tror inte på rebellernas arbete och Ava har för länge sedan lärt sig att hålla sitt innersta väl gömt. När det visar sig att Levi, Ava och Leymah bara har varandra att lita på, kommer glömda minnen och gömda hemligheter upp till ytan. Kan de lita tillräckligt på varandra för att klara uppdraget i en värld där de kämpar mot klockan och där ingen vet vem fienden är?

I andra dystopier är framtidens samhälle en fantasi. Mer eller mindre välbyggd men man vet att det troligen aldrig kommer bli så. Här tror jag på allt. Det är så otroligt genomtänkt och författaren ger mig en helt igenom verklig framtid som känns möjlig. Trots att världsbygget är allt annat än subtilt med skyttlar som kollektivtrafik och holoider som identifiering, känns världen bekant vilket ökar trovärdigheten ännu mer. Under den framtida ytan finns resterna av det gamla samhället kvar. Ruiner som man gömt undan för att försöka radera historia.

Förmågorna som har utvecklats hos vissa människor är så komplexa och innebär så många biverkningar, att det istället för en superkraft nästan blir en förbannelse. Allt det här gör att karaktärerna känns färgstarka och genuina. Trots att Ava och Levi gör allt för att hålla sina hemligheter gömda, trots att de kontrollerar sig själv så hårt, så är de levande. De blir mänskliga med fel och brister, mod och vilja, och jag håller på dem hela boken igenom. Trots att jag inte har en aning om vart berättelsen är på väg eller vilka normer som gäller. Det är oförutsägbart och kittlande.

Vi får äntligen något helt nytt och fräscht, men även normbrytande. Det här är den smartaste dystopin jag läst, så gillar man dystopi är Tredje principen ett måste. Jag längtar redan efter fortsättningen och jag har höga förhoppningar, för det här är riktigt bra!

Boken finns hos Adlibris, Bokus och CDON.

Annons

11 reaktioner på ”Dystopi – Tredje principen

  1. Pingback: Anna skriver under | Trött, nöjd och stolt!

  2. Pingback: Jag är lite starstruck. | Bokhuset

  3. Pingback: Utlottning – Signerade exemplar av Tredje principen och Under vintergatans alla stjärnor! | Bokhuset

  4. Pingback: Fortsättning på härlig dystopi – Sammansvärjningen av Urzula Poznanski | Bokhuset

  5. Pingback: Fantastiskens ABC – Mina tips | Bokhuset

  6. Pingback: Intervju med författaren till dystopin Tredje principen. Möt Anna Jakobsson Lund. | Bokhuset

  7. Pingback: Topp tio böcker hittills 2015. | Bokhuset

  8. Pingback: Tredje principen av Anna Jakobsson Lund - C.R.M. Nilsson

  9. Pingback: Årets bästa dystopi. | Bokhuset

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s