#TBT – Sidney Sheldon

Förkylningen som har cirkulerat runt i familjen hela månaden har slutligen drabbat även mig. Än så länge är jag dock på benen så jag hoppas på en lindrig variant till skillnad mot barnen som varit sjuka i veckor. Och snart är det helg vilket innebär att det idag är Throwback Thursday hos Oarya.

Tracys hämnd

Sidney Sheldon har nog alla som är över trettio läst åtminstone någon gång. Tracys hämnd, Spelets härskare, Främlingen i spegeln, På andra sidan midnatt, Blodsband med mera. Titlarna är många. Den populäraste var nog Tracys hämnd om Tracy Whitney som åker i fängelse för ett brott hon inte begått. När hon kommer ut igen tar hon hämnd på dem alla som satte henne där, en efter en.

Jag älskade den här boken och även miniserien som kom. Det finns en scen i fängelset som jag tyckte särskilt mycket om. Tracy är från början naiv och blåögd och väl i fängelset är hon väldigt nära att knäckas. Men när hon hamnar i isoleringscell tar hennes styrka över och hon börjar träna upp sin brutna kropp och psyke. Jag fullkomligt älskade den scenen och hörde nästan musiken i huvudet, någon typ av Eye of Tiger komigen-låt samtidigt som Tracy tar sig upp ur träsket. En slags 80-talsversion av Beatrix Kiddo som i filmen Kill Bill bryter sig ut ur graven hon ligger begravd levande i.

En annan favorit var Spelets härskare om Kate Blackwell, som även hon blir lurad och sviken av någon hon litar på. Väl nere i träsket tar hon sig upp, precis som Tracy, och sätter igång att skapa ett imperium. Det är makt, intriger och glamour i mängder som spänner över sekler.

En sak som slog mig när jag googlade runt var att nästan alla Sheldons böcker handlar om starka kvinnor. Visst finns det fallgropar gällande stereotyper han trillar ner i, men det måste nog ändå anses som ganska banbrytande att han bara skrev om kvinnor. Kvinnor med makt dessutom. Sheldon var över 50 år när han publicerade sin första bok vilket ger stort hopp till alla dem med författardrömmar där ute. Visserligen var han redan känd för sina Broadway-uppsättningar men ändå.

Till skillnad mot vissa andra böcker från förr, så tror jag faktiskt att några av hans böcker håller för omläsning. Spelets härskare vill jag nog själv återvända till någon dag.

spelets härskare

Annons

4 reaktioner på ”#TBT – Sidney Sheldon

  1. Jag slukade Sidney Sheldon på 80- och 90-talet 🙂 Har ingen aning om vad jag skulle tycka i dag, men jag kan inte för mitt liv göra mig av med de böcker jag har. Bäst tyckte jag nog om Spelets härskare och På andra sidan midnatt.

    Gillad av 1 person

  2. Jag är inte över 30, men över 25 i alla fall… och jag älskade miniserien av Tracys hämnd! Nu minns jag inte så mycket, men bara att det var väldigt spännande!

    Boken försökte jag och syrran låna ett par gånger på bibblan, men de var så långa köer (minst 40-50 st i kö för boken) så vi lånade den aldrig!

    Förra året hittade jag boken hos min ”svärmor”, snacka om glad tjej! Jag har inte tagit och läst boken än, men snart har jag tänkt! 😀

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s