#TBT – Våldtäkten vi inte såg

Helgen närmar sig och med den kommer som vanligt Oaryas Throwback thursday.

Ok, den här boken är nog det närmaste jag minns som ungdomslitteratur från min barndom. Jag var knappt ungdom men läste med förtjusning i smyg ändå. Virginia Andrews bok Vindsträdgården som blev en serie på fyra böcker. Man pratade om den, smög och viskade eftersom den innehöll sex. Dessutom förbjuden sex.

Vindsträdgården

Fyra barn blir inlåsta på vinden av sin mamma och mormor och blir kvar där i flera år. Under åren som går pyntas vinden med pappersblommor och syskonen växer upp inlåsta, medan mamman hela tiden försäkrar barnen om att när morfar dör behöver de inte gömma sig längre. Då får de komma ut. Naturligtvis slutar det med att de äldre syskonen blir förälskade och en kärleksrelation mellan dem börjar.

Jag vet inte vad det var på den tiden, men incest verkade poppis. Vem minns inte Den blå lagunen som går ut på ungefär samma sak? I alla fall, när jag skulle googla lite för att friska upp minnet gällande boken fick jag mig en rejäl chock. Det visar sig nämligen att den här kärleksrelationen mellan Cathy och Chris som vi tyckte var så fin, tabu men vacker och romantisk ändå, börjar med en våldtäkt! En riktig våldtäkt där han tvingar sig på henne, och det slutar inte där. Cathy ber nämligen om ursäkt efter våldtäkten eftersom det var hennes fel att han gjorde det. Och vi tyckte likadant! Jag noterade liksom inte ens att det faktiskt var en våldtäkt, utan såg det som helt naturligt att han var tvungen att ta henne eftersom hon nu frestat honom som hon gjort. Fattar ni hur korkad man känner sig nu? Här sitter jag och orerar mig blå över det hemska med 50 shades och så visar det sig att jag läste något ännu värre och tyckte det var romantik. Jag undrar faktiskt om det var någon som reagerade då, eller om det var så normen såg ut även för de vuxna?

Under mitt googlade upptäckte jag också att man gjort en ny filmatisering förra året av Vindsträdgården. Det här har passerat mig obemärkt förbi, men jag kan inte låta bli att undra varför.

Virginia Andrews skrev och gav ut denna serie på fyra böcker innan hon fick diagnosen cancer. Innan hon dog skrev hon febrilt på nya böcker och nya serier i förhoppningen att dessa kunde fortsätta ges ut även efter hennes död, vilket de också gjorde. De flesta på temat incest.

Jag gillar fortfarande inte 50 shades, men jag är lite mer förstående till varför den är så populär och jag är samtidigt väldigt tacksam över att ungdomslitteraturen idag överlag ser helt annorlunda ut.

We fell to the floor, both of us. I tried to fight him off. We wrestled, turning over and over, writhing, silent, a frantic struggle of his strength against mine.

It wasn’t much of a battle.

I had the strong dancer’s legs; he had the biceps, the greater weight and height…and he had much more determination than I to use something hot, swollen and demanding, so much it stole reasoning and sanity from him.

And I loved him. I wanted what he wanted–if he wanted it THAT much, right or wrong.

Somehow we ended up on that old mattress–that filthy, smelly, stained mattress that must have known lovers long before this night. And that is where he took me, and forced in that swollen, rigid male sex part of him that had to be satisfied. It drove into my tight and resisting flesh which tore and bled.

Now we had done what we both swore we’d never do.

Här kan ni läsa lite tankar om den här boken av Mats Strandberg, och här finns en diskussion från förra året även den med Mats.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s