Dash och Lilys utmaningsbok

dash-och-lilys-utmaningsbok

Dash och Lilys utmaningsbok är skriven av Rachel Cohn och David Levithan.

Av olika anledningar är Dash och Lily ensamma i New York över julhelgen. Lily har placerat ut en röd anteckningsbok med en utmaning i sin favoritbokhandel i hopp om att en kille ska hitta den. Det gör Dash. Han genomför Lilys utmaning och skriver dessutom ner en egen. Utmaningarna tar Lily och Dash till klassiska NY-ställen, och Moleskine-boken fylls inte bara av kluriga ledtrådar utan också av deras personliga historier. Men kommer de någonsin att träffas i verkligheten? Och om de gör det, kommer magin att finnas kvar?

Vi kan ju börja med omslaget. Jag tycker verkligen inte om det. Hade det inte stått Levithan på den här boken eller om jag inte redan hade läst om den, hade jag aldrig någonsin plockat upp den här boken. Omslaget känns som att det är en någon b-bok från 80-talet som är helt utdaterad idag. Så det var ju tur att jag kände till den, för det är faktiskt en helt underbar bok.

Dash och Lily är två helt olika personer. Dash är den aviga besservissern som verkar lite blasé oavsett situation, medan Lily är omfamnande, sprallig och pratig på det där överskruvade sättet. Eller det är i alla fall så det börjar. När vi väl lär känna karaktärerna är de naturligtvis mer komplexa än så, även om Lilys smeknamn på den för henne okända Dash är Snäs. Jag tycker verkligen om den här boken, även om dialogerna som så ofta nuförtiden verkar tagna direkt från Gilmore girls. Alla är liksom så jäkla smarta, poetiska och existensiella att en förundras över hur korkad en själv måste ha varit som tonåring. Trots det är det så charmigt allting. Lily är charmig och lite sorglig emellanåt, Dash är snäsig och pretentiös men också lite sorglig ibland och när de två möts i den röda anteckningsboken slår det gnistor.

Dash och Lily är magiska tillsammans och julkänslan en får är nästan löjligt påtaglig. En underbar liten bok som jag förmodligen bäddar in mig i igen lagom till jul.

Boken finns hos Adlibris, Bokus och CDON.

Annons

5 reaktioner på ”Dash och Lilys utmaningsbok

  1. Pingback: En bok som gjorde mig arg och en som passar till jul. | Bokhuset

  2. Pingback: Mitt hjärta går på | Bokhuset

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s