#TBT – Margit Sandemo

baksida flickan med silverhåretFlickan med silverhåret

Helgen närmar sig med stormsteg och därmed hakar jag återigen på Oaryas Throwback Thursday.

Margit Sandemo känner ju alla till, främst för hennes långa släktkrönika Sagan om Isfolket. Men jag började min bekantskap med Sandemo via den här boken, Flickan med silverhåret. Jag var 13-15 år och blev helt förälskad i den här boken. Min granne hade den och jag lånade den om och om igen, det var så romantiskt och spännande att jag var trollbunden i månader.

Några år senare hade en annan kompis serien Sagan om Isfolket och jag lånade hem några av böckerna. Och blev förälskad igen. Flickan med silverhåret glömde jag så småningom bort, men Sagan om Isfolket har funnits med mig i många många år. Jag har läst hela serien ett par gånger och emellanåt plockat ut vissa favoriter för att återse karaktärer som kändes som gamla vänner.

bodelns-dotter-hft-8-sagan-om-isfolket

Margit Sandemo har beskyllts för mycket. För att vara en usel skribent ( författare vill vissa inte ens kalla henne ), för att stå i förbund med djävulen och för att driva unga flickor ner i omoralens djupa träsk. Själv högaktar jag Margit Sandemo. Hon skriver förvisso inte finlitteratur och språket är lite sådär, men hon är älskad som få. Att som hon, orka kämpa emot hela etablissemanget och fortsätta göra det hon vill är oerhört starkt. Inte många skulle klara att bli så bespottade och ändå oförtrutet fortsätta skriva för sina läsare år efter år.  Och läsare har hon än idag. Jag är med i många läsgrupper i olika forum och varje gång någon ställer en fråga om favoritböcker eller pågående läsning just nu, så nämns Margit Sandemo. Av läsare i alla åldrar och främst kvinnor. I senaste numret av tidningen Skriva är det en lång och fin intervju med Sandemo som idag nått den aktningsvärda åldern 92 år och still going strong. Hon skriver för fullt och skrattar lite åt dem som fortfarande vägrar erkänna henne som författare. Att bli älskad av generation efter generation är inte helt illa oavsett vad etablissemanget tycker.

Jag läser inte Sandemo längre, jag har sålt alla mina böcker men jag har inte sagt upp vänskapen. Någon gång kanske jag plockar fram den igen, dammar av vår bekantskap och letar upp mina gamla vänner i hennes böcker.

Annons

3 reaktioner på ”#TBT – Margit Sandemo

 1. Jag älskar ju Sandemo, Sagan om Isfolket är min favoritserie alla gånger. Det är ju inte världens mest avancerade språk eller något sådant, men jag förlåter det alla gånger eftersom varje omläsning av Isfolket är som att komma hem till gamla vänner.

  Gillad av 1 person

 2. Jag och min kära mamma prenumererade på Isfolket för 20 år sedan, en gång i månaden damp boken ned i brevlådan tillsammans med en pocketbok. Raija vill jag minnas att den serien handlade om. Vilken lycka det var när nästa bok kom! Nu föll det sig så att vi aldrig hann igenom hela serien, tror jag läst 30 av de 47 delarna. Men jag skulle så gärna vilja läsa hela serien igen. Och även då serien om Raija.

  Gillad av 1 person

 3. Raija har jag nog läst några böcker om men inget jag följde på samma sätt. Finns väl ingen författare som bidragit så mycket till namntrender som Sandemo heller. Hon och Astrid liksom =)
  Jag älskar fortfarande Sandemo och Isfolket, men jag hade helt enkelt inte plats och kände att serien förtjänar att fortsätta läsas, hos mig har den stått stilla senaste åren. Fast ibland känner jag ånger för att jag sålde allt.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s