Det största bytet – där kvinnor inte finns

det-storsta-bytet

Det största bytet är skriven av Dan Smith, typ.

I den avlägset belägna finska bergsby där Oskari växer upp finns en urgammal tradition – en rit som alla pojkar inför sin trettonde födelsedag måste genomgå. Turen har kommit till Oskari, som motvilligt förbereder sig för detta mandomsprov. Beväpnad med endast pil och båge ska han överleva en natt i vildmarken. Ensam ska han möta natten och återvända med det byte som skogen väljer att ge honom. Ett byte som ska symbolisera hans framtid, vem han är.
Men denna natt ruvar skogen på ett hot som ingen har kunnat förutse. En explosion lyser upp himlen och ner seglar en silverfärgad blinkande kapsel i en fallskärm. En skräckslagen Oskari tror att han kommer att stå öga mot öga med en utomjording, men varelsen som stiger ut ur kapseln presenterar sig som – USA:s president. Hans flygplan är saboterat, hans säkerhetsvakter mördade – och pojkjägaren och världens mäktigaste man är nu plötsligt de jagade. De flyr för sina liv undan de hänsynslösa terrorister som vill se presidenten och hans unga medhjälpare döda.

Kan en trettonårig pojke vara tillräckligt stark, tillräckligt modig, tillräckligt smart – för att rädda sig själv och USA:s president?

Den här ungdomsboken lånade jag på biblioteket enbart för att den utspelar sig i Finland. Jag tyckte dock att det var lite märkligt att boken verkade vara skriven av en amerikan, namnet Dan Smith för inte direkt tankarna till Finlands vildmark. Det visade sig att boken är skriven efter ett filmmanus och manuset är skrivet av finländare. Man har gjort tvärtom här alltså, skrivit boken efter filmen.

Filmen blir säkert en bra actionstund och en riktigt grabbig sådan. Avsaknaden av kvinnor i boken är nämligen total. Alla karaktärerna är män. Oskaris by genomför olika mandomsprov på byns pojkar lite då och då, om det överhuvudtaget finns flickor så nämns de inte. Han tänker någon gång på sin mamma men det är diffust och mer när han känner sig lite ensam och frusen, hjälten är däremot pappa. Pappa som är den starkaste och manligaste av de manliga. Att vara stor och stark och modig är nämligen det viktiga här. Att vara manlig.

Jag gissar att filmen blir en succe eftersom presidenten spelas av ingen mindre än Samuel L Jackson. Jag kan inte låta bli att tycka att det är ganska synd. Återigen en film och bok där mannen är norm och kvinnan obefintlig. Som om vi inte finns.

Boken finns på Adlibris, Bokus och CDON.

 

Annons

5 reaktioner på ”Det största bytet – där kvinnor inte finns

   1. Så känner jag med! Tror filmen är bättre än boken (och boken var ju inte jättekass, förutom den totala avsaknaden av kvinnor)… Men håller verkligen med dig! Så som samhället har försökt att kämpa för jämnställdhet – och så kommer det här!
    Och appropå film och Samuel L. Jackson, som är aktuell i Kingsmen.. lite tråkigt med få kvinnor där också (även om det i alla fall finns TVÅ starka kvinnor), mestadels män. Annars en grymt bra film som jag blev totalt förälskad i!

    Gilla

  1. Jag tycker anledningarna står rätt bra uppradade här ovanför? Men ja, samhället innehåller båda könen ungefär jämnt fördelat och det avspeglas sällan i litteratur eller film, så det är trist naturligtvis när man speglar ett samhälle där kvinnan är totalt raderad.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s