Huset mittemot

huset-mittemot

Huset mittemot är skriven av Alex Haridi.

”Det finns historier som berättas om och om igen trots att alla redan har hört dem. Historien om Jonathan Andersson var en av dessa. Det fanns inte en elev på Uddviksskolan som inte kunde den utantill och ändå slutade den aldrig att fascinera. Det var ingen lång historia och den var inte särskilt komplicerad. Den gick så här: ”Den nittonde oktober 1992 cyklade Jonathan Andersson hem från skolan. Han åt sitt mellanmål och gjorde sina läxor. Sedan gick han upp på vinden och hängde sig. Han var bara tretton år gammal.”

Alla i stan kan den här historien. Även Joel: en smart, grubblande kille som växer upp mittemot huset där allting hände. Det kallas Ödehuset eftersom ingen har bott där sedan det hemska för tjugo år sen.
Men så en septemberdag parkerar en bil vid infarten. En man kliver in med en papperspåse och kommer ut tomhänt. Och den enda som ser honom är Joel.
Det här blir början på ett sökande efter sanningen där alla gränser suddas ut. Är det lek eller allvar? Verklighet eller fantasi? Joel eller Jonathan?

Uppväxten är väl rörig för de flesta och det är inte alltid så lätt att veta vad man ska prioritera, eller hur man ska uppföra sig eftersom olika sammanhang kräver olika uppföranden. Kanske är det den röran i Joels huvud som ger honom fel prioriteringar, som nästan gör honom besatt av hemligheten bakom Jonathans död? För samtidigt som Joel lägger allt sitt fokus på berättelsen om Jonathan så mår hans bästa vän dåligt, hans familj ännu sämre och Joel beter sig mest elakt och irrationellt. Elakheten känner man igen från sin egen tonår, det är svårt att argumentera när man inte alltid vet själv vad man känner. Men mysteriet och Joels beteende i ödehuset känns liksom för svårgripbart. Jag förstår inte varför han gör som han gör.

Berättelsen är spännande och fräsch. Ändå känns det som att den bara når fram halvvägs och jag blir tyvärr inte helt berörd. Kanske hade författaren vunnit lite på att göra den ännu läskigare. Med mer rysningar kanske jag hade minskat mitt fokus på frågan varför.

Boken finns hos Adlibris, Bokus och CDON.

 

Annons

En reaktion på ”Huset mittemot

  1. Pingback: Eli läser och skriver | En (o)spöklig besvikelse

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s