Drakar och mysteriedeckare!

Äntligen fredag och med den bokbloggsjerka. Solen skiner ute så det känns som våren är på väg också. Vilket den säkert inte är, men man kan ju drömma för en liten stund.

Fredag betyder att vi svarar på Annikas fråga som den här veckan är från Boktjuven,

Jag tycker att nya barnböcker för barn 6-12 år får lite för lite uppmärksamhet. Kan du bidra med en lista på de bästa böckerna för 6-9 och 9-12 som kom ut förra året?

En riktigt populär bok är ju denna som de flesta redan sett på film, böckerna om Hicke Hiskeslig och draken Tandlöse. Mina barn som är 6 och 7 år älskar böckerna men jag är säker på att de fungerar även för de äldre.

hur-du-tranar-din-drake

Även böckerna om Lasse-Majas detektivbyrå är omåttligt populära hemma. Vi läser dem både som högläsning själva men även lyssna på via Storytel. Jag tycker det är jättebra om man kan varva dessa. Storytel kan vara mysigt att lyssna på före läggdags, medan vi högläser tillsammans för att reflektera, skratta och diskutera böckerna. Att läsa högt ger barnen en möjlighet att fundera över berättelsen, ställa frågor och komma med funderingar. Men när man inte orkar eller bara som komplement, tycker jag alltså Storytel är underbart. Eller naturligtvis att barnet läser boken själv, de som klarar det.

diamantmysteriet

Tittar jag på barnen i min omgivning tycker jag nog rent generellt att man ofta kan kliva upp i åldersnivån över barnets egentliga ålder för att hitta bra böcker. Mina barn skulle säkert gilla berättelserna om Gonattarna som bor på Dunplaneten och bryter sömnsand, men frågan är hur kul en tioåring egentligen tycker det är? Harry Potter lockar säkert mer.

Eller varför inte boken Znapp som jag fick av Sagolikt förlag, härlig seriebok med fantastiska illustrationer.

znapp-vol-1-drakryttarna

Annons

8 reaktioner på ”Drakar och mysteriedeckare!

  1. Nej, man får inte stirra sig blind på åldersrekommendationerna. De kan slå fel åt båda håll. Vore lite kul om de hade åldersspann för vuxna också. 25-32 – böcker om diverse småkrisande. 35-43 – livskris tar fart. 50+ – go with the flow-böcker. Typ 🙂

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s