Korpmåne

korpmane

Korpmåne är skriven av Therese Henriksson.

17-åriga Saga bor i Ytterstbyn, en liten by någonstans i Norrbotten. När en tonårskille och hans mamma kommer ditflyttande från södra Sverige vet Saga inte riktigt vad hon ska tro. Seth är i hennes egen ålder men liknar ingen av killarna i skolan. Han har svarta kläder, svartfärgat hår och piercingar i ansiktet. När de andra killarna mekar med skotrar eller är ute och jagar sitter han hemma och spelar gitarr eller repar med bandet.
Trots detta, eller kanske på grund av det, känner Saga hur hon dras till Seth. Men det är något som inte stämmer. Varför försvinner Seth och hans mamma några dagar varje månad, och varför vill han inte berätta var de är? Hur kom de på tanken att flytta så långt, och till minimala Ytterstbyn av alla ställen? Och varför har en korp börjat dyka upp runt Sagas hus? En korp som verkar helt orädd. Innan hon riktigt förstår hur det har gått till har Saga blivit indragen i en historia full av spänning, magi, hat, hämnd och hjärtslitande kärlek.

Saga är ensam. Efter att hennes pappa dött har den populära Saga blivit en ensamvarg som hellre håller sig för sig själv. När Seth flyttar in i byn med sin mamma är det något som klickar mellan Saga och Seth. De öppnar sakta upp sig för varandra och kommer varandra närmare än någon, framförallt de själva, kunnat tro. Båda är dessutom något utöver det vanliga.

Jägarna möter Twilight. Eller ännu hellre Jägarna möter Hemlock grove. Så var min känsla när jag läste den här och då menar jag på ett bra sätt. Utan de bisarra inslagen, men med känslan av norrländsk vargavinter och övernaturliga hemligheter.

Jag hade inte alls hört talas om den här boken, även om jag förr eller senare hade lockats av det fina omslaget. Att det är författarens debut kan man inte ens ana. Språket är stramt hållet, men har ändå en poetisk klang med något suggestivt lockande trots avsaknaden av svulstigheter. Något som annars är ganska vanligt i ungdomslitteratur. När det handlar om magi är det ganska lätt att antingen hålla tillbaka för mycket eller hälla på tills det rinner över. Författaren håller skickligt balansen och magin har en ton av folklore och gammal fornnordisk mytologi som passar ypperligt med miljön som skildras. Vi får frostkalla nätter, mörker ända in på dagen och en liten by mitt i djupaste skogen där man känner att magin är ständigt närvarande.

Jag tycker också om att  relationen mellan Saga och Seth är ganska stram och platonisk. Det handlar istället om känslan dem emellan, att höra ihop. Det enda som stör mig är relationen mellan Saga och hennes expojkvän. Här har vi Saga som är en smart och stark tjej. Hon går sin egen väg. Ändå klarar hon inte riktigt av att säga nej till sin expojkvän som har drag av både idiot och psykopat. Det finns inget triangeldrama, men det är irriterande nära och det enda obegripliga i berättelsen.

Många frågor uppstår och vi får inte svar på alla, men det behövs inte. Ibland gör man bäst i att låta magin vara obesvarad och bara låta den finnas där. Trådarna som lämnas skulle kunna antyda att det blir en fortsättning. Något jag visserligen skulle välkomna, men inte heller sakna då Korpmåne står alldeles utmärkt på egna ben.

Boken finns hos Adlibris, Bokus och CDON.

Tack till Opal för recensionsexemplar.

Annons

3 reaktioner på ”Korpmåne

  1. Pingback: Eli läser och skriver | Korpmåne – Therese Henriksson

  2. Pingback: Kyla – Therese Henriksson – Bokhuset

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s