Science fiction – Fyra kvinnor fyra flickor

fyra-kvinnor-fyra-flickor

Fyra kvinnor fyra flickor är en novellsamling av KG Johansson.

”Alla som du träffar kommer inte att vara snälla mot dig. Några kan vara lika elaka som skurkarna i filmerna. När det händer kommer du att bli hemskt ledsen. Och då vill jag att du tänker på mig. Kan du komma ihåg det? Du måste komma ihåg att du är någon. Du är lika mycket värd som de, vad de än säger. Lovar du mig att komma ihåg det?”

KG Johansson, född 1952, är översättare, professor i rockmusik och prisbelönt författare.
Novellerna i Fyra kvinnor fyra flickor är skrivna under de senaste åren och har kvinnor eller flickor som huvudpersoner.

KG Johansson var mitt första möte med science fiction skriven av en svensk, och jag var väldigt förvånad över att en svensk kunde producera så bra science fiction. Ja, jag hade fördomar. Efter detta har jag läst väldigt mycket scifi skrivet av svenska författare och jag har slutat bli förvånad eftersom många håller fantastiskt hög klass. KG har dock en särskild plats i mitt hjärta eftersom jag älskade hans romantrilogi Samvetsmakaren.

Jag hade därför höga förväntningar på den här novellsamlingen och novellerna som är bra, de är helt fantastiskt bra. Gatflickan som citatet ovan kommer ifrån, gör upp med utanförskap och dagens näthatande. Framförallt det sexuella näthat som kvinnor råkar ut för och jag älskar att KG använder det här så mästerligt och känslosamt, utan att berättelsen förlorar science fictionkänslan. Den postapokalyptiska novellen Marina som beskriver ett skräckscenario med världen dränkt i vatten är suggestivt obehaglig. Marina som i åratal klättrar högre och högre i någon slags urinstinkt att överleva, ovetande om ifall hon är den sista överlevande på jorden eller inte. Min absoluta favorit är kortnovellen Den blödande flickan som på bara någon sida lyckas vända mänskligheten mot sig själv. En briljant novell i all sin förfärlighet.

Till sist förintades den sista människan och vi nådde friheten. Men vår frihet är en enda drift och vi följer den. Nu har jag bara mig själv att utrota, gång på gång.

Omslaget är sagolikt vackert och jag tycker också om att vi får ta del av författarens tankar och bakgrund till novellerna. Några av novellerna lämnade mig med ett frågetecken, men som helhet är det en härlig novellsamling.

Boken finns hos Adlibris, Bokus och CDON.

Tack till Affront för recensionsexemplar.

Annons

2 reaktioner på ”Science fiction – Fyra kvinnor fyra flickor

  1. Pingback: Bortom portalen | Bokhuset

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s