Bokbloggsjerkan och att upprepa sig?

Den här veckan har flugit iväg. Förra helgen var kalashelg och jag hade tyvärr inte tid för jerkan så som jag ville och var dålig på att besöka andra bloggar, ber om ursäkt för det och det tar jag igen nu i helgen, jag lovar. För nu är det helt plötsligt fredag igen och med den Annikas fråga som är,

Vad tycker du, fungerar upprepningar eller ser du helst att de lyser med sin frånvaro?

Jag tycker generellt att upprepningar är jobbiga. Jag känner mig lite skriven på näsan av författaren, något som jag nämnde i recensionen av Fredrik Backmans Britt-Marie var här.

Det enda jag stör mig lite på är att Backman inte riktigt litar på att vi läsare förstår Britt-Marie. Han skyfflar in hennes personlighet lite för kraftfullt i början, så man känner sig en aning knäppt på näsan. Men efter ungefär en tredjedel av boken har det där släppt och det är bara hänga med i en underbar bok.

Ewa nämner i sitt inlägg Ayla och de återkommande kärleksstunderna med Jondalar i Stäppvandringen. Visserligen blir det lite tradigt efter ett tag men styckena fyller ändå en funktion känner jag. Syftet är ju att visa hur Ayla efter ständiga övergrepp lär sig att sätta gränser, att inse skillnaden i att bli tagen och att vilja ge själv. I Mammutjägarna ger hon ju också eftersom hon tror att det är vad som förväntas, något som tyvärr är alltför vanligt av kvinnor tror jag.

Annons

33 reaktioner på ”Bokbloggsjerkan och att upprepa sig?

 1. Jag håller helt med om Backmans övertydliga texter. De är alldeles för babbliga. Och jag förstår inte vem målgruppen är – barn eller vuxna? Som vuxen läsare känner jag mig hela tiden idiotförklarad men om det egentligen är barnböcker blir en del av tilltalet mer begripligt.

  Gilla

 2. I de första böckerna om Ayla tänkte jag nog inte på det så mycket, men sista boken är en enda lång upprepning. Synd att avsluta en fantastisk serie med en sådan bok.

  Gilla

  1. Sista boken är skit. Rent skit där författaren förstör en hel serie och gör Ayla till det offer hon aldrig varit. Önskar att jag inte läst den faktiskt.

   Gilla

  1. Jag blev lite trött när jag läste om hennes besticklåda för typ tredje gången på två sidor, men i övrigt har jag inget att klaga på. Britt-Marie var här är en fantastisk bok. 🙂

   Gilla

 3. Borde läst din recension tidigare om Britt-Marie märker, inte för att det är försent nu heller – men en hel del funderingar om att läsa boken lägger sig när jag får veta att den innehåller en massa upprepningar. Boken kanske är bra ändå, men den är knappast en fullpott i och med trög start.

  Gilla

 4. Britt-Marie har jag ännu inte läst men visst är det som du säger att Backman är väldigt ordrik och har en tendens att upprepa sig. Upprepningar kan fylla en funktion men i lagom mängd i så fall.

  Gilla

 5. Hoppsan, jag som tycker att Backman är just en av de författare som får upprepningar att fungera utan att jag känner mig skriven på näsan 😉 Det känns som om det här med upprepningar är väldigt individuellt när det stör eller inte.

  Gilla

  1. Ayla ligger mig varmt om hjärtat och det här är ju bara min tolkning. Var dock länge sedan jag läste böckerna så jag kan ju ha ett litet rosa skimmer runt mitt minne. 🙂

   Gilla

 6. Jag har inte läst den Backman än, få se vad jag tycker. Vad gäller upprepningar så beror det helt och hållet på hur det görs och vad som är syftet!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s