#TBT – Xena krigarprinsessan

XENA 2

Oarya har Throwback thursday och jag hakar som vanligt på.

Ja jag vet att det här är en bokblogg och bör handla om böcker, men det här är ett nödvändigt undantag. Man kan inte nörda loss utan att någon gång nämna Xena krigarprinsessan. Och hade Xena funnits som bokserie så hade jag lätt läst alltihop så det här räknas nästan inte som fusk.

Jag älskade Xena när den gick på tv. Jag råkade slå på tv:n och där var hon, så jäkla cool stark och kaxig. En riktig förebild. Xena har diskuterats i feministiska sammanhang många gånger eftersom hon faktiskt var något ganska nytt när hon kom, en kvinna som utövar våld. Hon är dock inte bara en våldsam kvinna, utan något så trevligt som en smart kvinna som klarar sig jävligt bra själv. Genom hela serien slåss hon mot både kvinnor och män, oftast män, och till skillnad mot kvinnor genom historien, tex amasonerna, så vinner hon alltid. Man kan ha vissa invändningar mot den feministiska tolkningen på grund av den visuella framställningen av Xena. Den typiska Xenaklädseln är ju ganska framhävande. På sätt och vis. Nu ska man ju komma ihåg att serien kom för 20 år sedan och var en spinoff till Hercules, inte han så påklädd heller alla gånger. Jag tycker dock hennes karaktär, oavsett klädsel, var och är en stark feministisk förebild. Hon är stark ( även kroppsligt, ingen tunn liten älva där inte ) och visar klart och tydligt att kvinnor kan.

Xena Gabrielle

Serien är dessutom normbrytande med tanke på Xenas och Gabrielles relation. Det framkommer ganska tydligt i sista avsnitten att den går djupare än vänskap, något som hintas genom hela serien men alltså blir tydligt först på slutet. Visst finns det även kärleksrelationer med män, men dessa är sekundära bihandlingar medan fokuset genomgående läggs på Xenas och Gabrielles relation. Många förstår nog inte vikten av detta, men Xena har ju som sagt 20 år på nacken och det är alltså en serie som riktade sig mot både tjejer och killar i ung ålder. Den är dessutom amerikansk och att då göra en serie om en kvinnlig krigare som dessutom verkar ha en samkönad kärleksrelation måste anses som ganska banbrytande och okonventionellt.

Mitt enda motstånd mot serien är hur den slutade. Xena borde ha fått fortsätta vara stark och kaxig för alltid.

Så jag är en riktig Xena-nörd. Jag har hela filmboxen och även tv-spel. Tur man har en make som fattar vikten av äkta nörderi och kommer med fina presenter. Mitt enda önskemål nu är att någon tar och remastrar hela serien, så jag kan plöja igenom den igen.

xena

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s