Nyttan av en stark baksidestext?

Fredag idag igen och med den kommer som alltid Annikas fråga som den här veckan är,

Hur tycker du att baksidestexten ska vara för att fånga ditt intresse (alternativt vad den absolut inte får innehålla för att undvika att du ska rata en bok för gott)?

Den bästa baksidestexten är naturligtvis den där jag är blurbad, 

Tredje principen baksida

Men på allvar så tycker jag såklart att baksidestexten är enormt viktig eftersom det ofta är den som avgör om jag läser en bok eller inte. Minst lika viktigt dock är omslaget eftersom det är den som avgör om jag ens plockar upp boken och läser baksidestexten. Många tänker tyvärr fel gällande omslag och väljer en fin bild, typ en sommaräng och så står titeln någonstans uppe i högra hörnet. Boken är säkert fin med det omslaget, problemet är att jag ser den inte i myllret av böcker som flashar förbi när jag scrollar på Adlibris eller Storytel. Det blir bara en gråblaskig bild som svishar förbi utan att på något sätt ge en hint om vad boken faktiskt handlar om. Så omslaget måste stå ut, alternativt ha en stor smashig titel som syns och lockar. Baksidestexten ska ge en aning om vad jag kan vänta mig, men inte spoila boken. Den får heller inte vara för intetsägande, gärna en slags cliffhanger som den ovan.

En bok jag var grymt sugen på att läsa hade på baksidan en text som typ lät så här,

X är försvunnen och Q blir misstänkt. En djupdykning ner i en psykopats sinne där allt inte är vad det ser ut att vara.

Och då fattar man ( jag ) ju direkt. Om allt inte är vad det ser ut att vara, så är Q förmodligen oskyldig och X är psykopaten. Bok spoilad och ett typexempel där baksidestexten avslöjade alldeles för mycket för mig.

Livsregler för en medelstor get är ett bra exempel där omslaget inte sade mig någonting alls, men titeln var tillräckligt knasig för att locka mig att läsa baksidestexten som löd så här,

Sammanför ett psykfall med en dryg stekare, ett missbrukarbarn och ett CP. Placera dem i en ovanligt gammal bil och skicka iväg dem på en road trip genom landet. Lägg därtill en mörk hemlighet, en samling borttappade manuskript och en strävan att någon gång
innan sommaren är slut, nå grekisk mark. Resultatet blir Livsregler för en medelstor get, en varm berättelse om att köra vilse.

Titeln och baksidestexten var fortfarande förvirrande, men tillsammans så intressanta att jag lockades till läsning och det visade sig att boken var fantastisk. En av förra årets trevligaste läsupplevelser faktiskt.

livsregler-for-en-medelstor-get

Annons

24 reaktioner på ”Nyttan av en stark baksidestext?

 1. Jag tycker egentligen det är jättesvårt att förklara vad som gör mig lockad av en bok. Det sker ju i flera olika steg och samtidigt med de stegen så gör hjärnan något slags sannolikhetskalkyl 🙂

  Gillad av 1 person

 2. Jag håller med! Boken om geten låter intressant, förutom det trist stereotypa omslaget (afrikansk slätt med akacieträd, när ska förlagen börja variera sig för böcker som utspelas i Afrika?)

  Gilla

 3. Jag blir riktigt nyfiken på boken där du blir blurbad 🙂 Livsregler för en medelstor get har en titel som lockar mig, men baksidetexten skrämmer faktiskt bort mig. Men det är många betrodda bokbloggare som har tyckt om den, så jag kanske ska ge den en chans.

  Gilla

  1. Tredje principen kommer i mars, jag kommer tjata om boken så ingen risk att någon missar den 🙂 Livsregler är väldigt bra och inte alls så knasig som baksidestexten kan verka. Jag rekommenderar den starkt.

   Gilla

 4. Jag väntar faktiskt på att få hem den första boken! =) Sedan håller jag med dig om omslag, de måste också vara genomtänkta och lockande. Jag blev faktiskt lockade av texten till boken om Geten! Det var något i tonen som tilltalade mig!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s