Vem var egentligen den mest korkade karaktären?

Den här heter egentligen Karaktärstaggen och har ju egentligen redan varit. Men jag älskar ju sånt här babbel om böcker och karaktärer så jag kör nu istället.

1. Vilken karaktär är bästa kick-ass karaktären?

Det måste nog vara Katniss från Hungerspelen. Och då menar jag framförallt boken. Hon är mer komplex där, som spelet hon spelar med Haymitch. Det framgår inte riktigt i filmen. Hon är både strategisk, cool och omtänksam. Även Lumikka från Röd som blod är hur cool som helst.

2. Vilken karaktär ogillar du mest?

Det finns ju ingen som kan ta fram så hemska karaktärer som Stephen King, men där blir de å andra sidan så många att det är svårt att välja den värsta. Men jag ogillar ju även Mary i De vassa tändernas skog. Ett riktigt våp som jag bara ville skrika åt.

3. Om du fick dejta en fiktiv karaktär, vilket skulle det vara och varför?

Jamie i Outlander av Diana Gabaldon. Mitt yngre jag hade säkerligen gärna dejtat Day i Marie Lus Legend.

4. Om du kunde ändra en karaktär på något sätt, vem skulle det vara och varför?

Juliette i Sätt mig i brand! Den tjejen gjorde inte många rätt enligt mig.

5. Vilken karaktär tyckte du gjorde en massa felval utan att det tillförde något till boken?

Tris i Allegiant. Jag gillade verkligen inte hur serien utvecklade sig på slutet, varken karaktärsmässigt eller händelsemässigt.

6. Vilken karaktär var den bästa skurken som du älskade att hata?

Damon i Vampire diaries. Eller jaha, vi pratar böcker nu. Hmm.

7. Bästa side-kick karaktären med mest hjärta?

Link i Beautiful creatures. En sådan side-kick borde alla hjältar ha.

8. Vilken är din fiktiva favoritrelation?

Claire och Jamie i Outlander.

jamie claire

9. Vilken karaktär tycker du är starkast?

Det är nog fortfarande Katsa i De utvalda – Tankeläsaren.

10. Vilken är din favoritkaraktär?

Day i Legendtrilogin och så velar jag mellan Ove och Britt-Marie från Fredrik Backmans böcker. Underbara båda två.

Annons

5 reaktioner på ”Vem var egentligen den mest korkade karaktären?

 1. Älskar hur dystopi kan locka fram komplexa och starka karaktärer, men hatar hur genren lika lätt kan användas för att dölja att man skrivit ett våp, en alfahanne eller ett helt system av stereotypa karaktärer. För många böcker får cred bara för att det är kvinnlig huvudroll, även om hon bekräftar varenda fördom som finns om tjejer – och de killar som tjejerna älskar…

  Ska nog ta och läsa om Hungerspelen, var lite besviken på framställningen av Katniss (plus att jag inte gillar sättet den är skriven på – alls) men jag tror det är dags för mig att göra en djupare analys av henne.

  Gilla

 2. Och när jag tänker på det (det här inlägget har fått mig att gå och fundera hela dan) så tycker jag nog att Bitterblue är snäppet starkare än Katsa. Älskar Katsas naturliga styrka och att hon redan från början driver en kamp för rättvisan, men Bitterblue som en härskare som söker sanningen, även när den är plågsammast för henne själv, det är svårslaget tycker jag. Hennes kärlekshistoria är ju också väldigt otypisk för genren.

  Gilla

  1. Ja Bitterblue gillar jag också. Katsas styrka är ju egentligen inget speciellt i och med att det är en kraft hon har. Det är liksom inget exceptionellt egentligen. Inte på samma sätt som Bitterblue som går emot sin egen rädsla och utmanar sina egna kunskaper och makt. Så du har rätt, men jag har inte hunnit skriva om Bitterblue än så den fick vara tyvärr.

   Sedan finns det också en till fiktiv kärlekshistoria som jag tokgillar men inte nämnde, nämligen en i Cirkelntrilogin. Tyvärr kan jag inte skriva den för att inte spoila för dem som inte läst Eld och Nyckeln, så den får vänta till nästa år eller så. 🙂

   Gilla

 3. Hungerspelen har ju en speciell plats i hjärtat för mig då det var i den jag upptäckte dystopin. Visserligen hade jag läst en hel del dystopier genom åren utan att förstå vad det var jag läste. Böcker som lämnade avtryck utan att jag förstod att det här var en egen genre, typ Tjänarinnans berättelse av Atwood tex. Så jag älskar Hungerspelen och Katniss är så jäkla mänsklig. Hon är visserligen godhjärtad och omtänksam, men samtidigt självisk och manipulativ. Jag gillar att hon är en komplex tjej med fel och brister, men som i slutändan ändå gör det som krävs.

  Ofta vill jag också gå djupare in på det här med karaktärer, vrida och vända på dem ur genussynpunkt och vilka normer som speglas i boken. Men jag är lite kluven faktiskt. Jag tror att man skulle skrämma bort många potentiella läsare som bara vill ha en läsupplevelse, med alltför djupa analyser och prat om stereotyper ( om något inte är helt uppenbart förstås ) i texten på adlibris och bokus. Samtidigt vet jag ju också att det finns läsare som letar efter böcker med bra förebilder och som är normbrytande, så jag är som sagt kluven. Och så är det ju detta med tid också 🙂

  Gilla

 4. Håller med! En bra karaktär är ju en som väcker känslor, som känns på riktigt och engagerar. Det som eventuellt är normbrytande är ju en del av det, men kan aldrig vara huvudsaken, det tar på nåt sätt bort hela idén (man vill ju inte läsa en politisk pamflett). Så analyserna har sin plats, men i en rekommendation eller recension tänker jag att andra saker är viktigare.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s