En annan sida av 9/11 – En bit av mig fattas

9789129678130_200_en-bit-av-mig-fattas_kartonnage

En bit av mig fattas är skriven av David Levithan.

Det är morgon i New York. En vanlig high school-dag väntar Claire. Peter skolkar och är downtown. I Brooklyn ligger Jasper och sover. Ingen av dem anar att allt ska förändras innan dagen är slut. Det är tisdagen 11 september 2001.
Claires familj kan inte ta sig till sitt hem efter att de två skyskraporna kollapsat. I veckor efteråt har hon sömnsvårigheter och går nattliga promenader. Jasper tillbringar dagen med att samla in papper som har blåst in över Brooklyn från World Trade Center. Senare känner han sig märkligt avtrubbad från händelsen eftersom han sov när det hände. Peter blir ögonvittne till katastrofen men är ändå, eller kanske just därför, den som fattar minst. Hur fattar man det ofattbara?

Det är alltså David Levithan som skrivit den här, samma som skrivit boken Världens viktigaste kyss, en bok jag älskar. Den här är viktig och fin fast på ett annat sätt. Lite mer lättåtkomligt och lite mer anpassad för yngre läsare än Världens viktigaste kyss. Jag som minns precis vad jag gjorde den 11e september 2001 och har sett tvillingtornen rasa om och om igen får här ta del av en dold sida. Vad hände i skolorna och på gatorna runtom i staden New York? Det värmer hjärtat när man läser om hur folk på gatan tröstar varandra, hur en skoförsäljare ger ut gratis skor till de som förberett sig på en dag på jobbet men istället irrar omkring planlöst i en trasig stad. Alla dessa små små händelser i skuggan av de stora dåden som man inte kände till.

Levithan berättar hur man ändå kan uppleva ett trauma trots att man inte är direkt drabbad själv. Har man rätt att ta plats i sörjandet? De tre ungdomarna befinner sig alla i New York när katastrofen inträffar och alla får sin värld omkullkastad. Deras trygghet, deras förväntningar och deras värderingar får en annan mening. Vi får följa dem i deras sökande efter sitt nya jag i spillrorna av tvillingtornen. Hur människor som troligen aldrig hade mötts, möts förutsättningslöst och skapar nya värderingar att växa upp i.

Jag tyckte mycket om den här trots att det ändå finns en viss distans. Karaktärerna är färgrika och språket känns tydligt igen som Levithans. Ändå känner jag mig som en betraktare genom hela boken, inte delaktig. Och kanske är det själva syftet med Levithans berättelse.

Boken verkar bara finnas tillgänglig på engelska med titeln Love is the higher law och du hittar dem på Adlibris och Bokus. Eller på svenska på biblioteket som jag gjorde.

Annons

2 reaktioner på ”En annan sida av 9/11 – En bit av mig fattas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s