Znapp – Drakryttarna

znapp-vol-1-drakryttarna

Znapp. Vol 1 Drakryttarna är första delen i Frejaserien, skriven av Anette Skåhlberg och illustrerad av Katarina Dahlquist.

Vår värld är i fara. Och det är endast de utvalda som kan rädda den.
Nat, naturens beskyddare och väktare av drakäggen, måste finna de utvalda och sammanföra dem med sina tilltänkta drakar innan det är för sent.

Över världen är de utvalda spridda, helt ovetande om sina magiska krafter.
De slungas in i en värld av äventyr, drakar och väl dolda hemligheter sedan urminnes tider. Där de inser att deras svagheter också är deras styrkor.

Frida blir Flamma och får kraften att kontrollera eld, Isabell blir Isa och hon är ett med vatten och is.
Poul blir Pust som styr vinden och Kaj som blir Kåda har ett djupt band med djuren och naturen.
En drake till varje utvald med samma egenskaper.
Tillsammans förs de fyra första utvalda tillsammans med sina drakar till den mystiska Drakön där äventyret börjar.
Men de hinner inte vara på ön länge förrän den blir invaderad…

En härlig fantasy fylld av magi, drakar och robotar. Ungdomarna som är de utvalda har alla sina speciella svårigheter. Handikapp i vardagen som omvandlas till magiska krafter när det visar sig att de är De utvalda. Frida är allergisk mot solen och lever sitt liv i skugga. Kaj är mörkrädd och har varit stum sedan födseln. Som utvalda förvandlas de till Flamma och Kåda där svagheterna blir deras styrkor. Tillsammans med Isa och Pust möter de sina drakar och en hård träning börjar så att de är redo när kampen börjar. De är fyra drakryttare som så småningom ska bli tolv.

drake

Jag älskar hur man för in och normaliserar sådant som ofta leder till utanförskap. Såväl fysiska begränsningar som Fridas allergi mot solen, som psykiska begränsningar som Isabells sociala handikapp visar sig vara nyckeln till magin. Samkönade föräldrar presenteras inte annorlunda mot tvåkönade och alla är fullständigt jämställda med samma ansvar och skyldigheter oavsett kön. Det kan låta tramsigt men fantasy som egentligen ger de största förutsättningarna för att vara totalt normbrytande är ofta det mest stereotypa. Att man här använder alla de möjligheter fantasy faktiskt ger till att bryta alla normer och fördomar är underbart. Znapp är fantastiskt illustrerad och jag tror att ungdomar kommer älska den här serien.

drake 2

Ni ser ju, en fantastiskt vacker bok fylld av härlig magi, söta robotar och ungdomar som visar att vem som helst kan bli utvald.

Boken finns hos Adlibris, Bokus och CDON.

Tack till Sagolikt bokförlag för recensionsexemplar.

Annons

En reaktion på ”Znapp – Drakryttarna

  1. Pingback: Drakar och mysteriedeckare! | Bokhuset

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s