Keith Gray – Det var du!

det-var-du

Det var du! är skriven av Keith Gray.

Toby är en mördare. Det är i alla fall vad spöket vid hans fotända säger när det väcker honom mitt i natten och vill att han ska ställa allt tillrätta igen.

Men Toby är bara en vanlig kille som älskar serietidningar, hatar kricket och kallas för tönt av sin storebror. Han skulle aldrig kunna döda någon … Eller?

Toby blir en natt väckt av ett spöke som anklagar Toby för att ha mördat honom. Toby som aldrig har sett spöket tidigare förstår ingenting. Det visar sig att Toby av misstag satt igång en kedja av händelser som olyckligtvis ledde till döden för stackarn som nu är ett spöke.

Jag hade nog för höga förhoppningar på den här, för den är ganska medelmåttig. Det som låter som en variant av Charles Dickens En julsaga, visar sig vara något helt annat. Med en story som dessutom inte håller. Toby är den enda som kan göra händelsen ogjord och därmed så spöket slipper bli ett spöke. Problemet är bara att hela den här händelsekedjan även leder till bra saker. Och spöket befann sig på en plats han inte borde ha varit på, så man kan hävda att han egentligen fick vad han förtjänade. Toby får alltså ett moraliskt dilemma på halsen. Vilket kunde ha varit intressant, om storyn höll. Vilket den alltså inte gör. Allt blir jättekrångligt och Toby funderar hit och dit på moral och etik, när det enda han egentligen behöver göra är att göra om exakt samma sak igen och därefter ringa ett telefonsamtal. Ett telefonsamtal hade kanske inte blivit en så lång bok, men jag hade sluppit irritera mig över alla dumheter stackars Toby går igenom. Helt i onödan.

Kanske att boken passar till den tänkta åldersgruppen, jag är osäker. Man ska inte underskatta ungdomar.

Boken hittar du på Adlibris och Bokus.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s