Underbar läsning – Jag ger dig solen

jag-ger-dig-solen

Jag ger dig solen är skriven av Jandy Nelson.

Jude och Noah är tvillingar, men olika, även om båda drömmer om att bli konstnärer. De har alltid tävlat om föräldrarnas uppskattning, men när familjen drabbas av en stor tragedi förändras allt. Tre år senare är det bara Jude som tycks bry sig om att hålla ihop det som är kvar av familjen. Noah verkar inte bry sig om något, allra minst målandet. Men när Judes viktigaste konstprojekt sammanför henne med en excentrisk skulptör och hans unge skyddsling, avslöjas gamla hemligheter och historien nystas upp. Sakta börjar tvillingarna förstå vad som egentligen har hänt, och vad som är viktigt.

Noah och Jude som förut var en, har nu blivit två. Var och en innesluten i sin egen smärtsamma bubbla av hemligheter, svek och skuld. Skulden som till en början är obegriplig blir tydlig när sanningarna allteftersom drabbar mig som käftsmällar. Små felval som inte kan göras ogjorda och som orsakar en spricka mellan en själv och resten av universum.

Den här boken hade jag aldrig läst om det inte var för Oaryas recension, så tack för att du visade mig en underbar bok. Språket är sagolikt. Noah och Jude berättar ur varsitt perspektiv och framförallt Noahs berättelse är makalös. Han är helt hudlös och känslorna drabbar en som små explosioner av smärta eller lycka. Det är som om författaren har flödesskrivit, när man bara sätter sig framför datorn med timern på fem minuter och sen bara skriver man. Ord och känslor bara flödar ut direkt från hjärnan utan redigering eller eftertanke. Så känns det här. Texten flödar ut från boken och skyfflas ner rakt in i hjärtat på mig. Höga berg och djupa dalar räcker inte som beskrivning. Under läsningen krossas mitt hjärta igen och igen. Däremellan flyger jag högt. Flodvågen av känslor ger inget utrymme för lagom. Ändå är det här något så enkelt som en bok om svartsjuka, avundsjuka, kärlek, familj och livet i allmänhet. Och om att växa upp.

Jag ger dig solen är inget mindre än fantastisk. Det enda jag möjligen inte är helt nöjd med är de sista sidorna. Språket som genomgående flyter likt rinnande honung känns aningen krystat när författaren ska runda av. Men det gör ingenting. Den här boken ger så mycket glädje, tårar och skratt att det ändå räcker och blir över.

Jag är glad att det här blev årets första bok. 2015 behöver ju också en lista över årets bästa att fylla…

Boken finns på Adlibris, Bokus och CDON.

Annons

12 reaktioner på ”Underbar läsning – Jag ger dig solen

 1. Jag visste att du skulle gilla den! 🙂 Jag håller på med en bok nu som om den håller lika hög klass i resten av boken som den gjort hittills kommer att vara uppe och snudda på nästan lika bra betyg, och sen blir det troligen Jandy Nelsons första… så det är bara att hänga på!

  Gillad av 1 person

 2. Pingback: Vilken ska jag börja med? | Bokhuset

 3. Pingback: Jag ger dig solen av Jandy Nelson - C.R.M. Nilsson

 4. Pingback: Himlen börjar här – Jandy Nelson | Bokhuset

 5. Pingback: Liebster Award | Bokhuset

 6. Pingback: Kulturkollos tisdagsutmaning ( ja, jag vet att det är lördag ). | Bokhuset

 7. Pingback: Topp tio böcker hittills 2015. | Bokhuset

 8. Pingback: Årets bästa bok! | Bokhuset

 9. Pingback: Tematrio – Kärlek | Bokhuset

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s